«Δεν ανταλλάξαμε, απαλλάξαμε τη χώρα»


Καταλύτη για το πολιτικό σκηνικό της χώρας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της συγκυβέρνησης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Αυστηρή κριτική κατά της αντιπολίτευσης, μηνύματα κατά του εθνικισμού και προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις για νέα συμπαράταξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία μικρή αναφορά στη διαπραγμάτευση, κάνοντας ειδική μνεία στον Νίκο Κοτζιά και χωρίς να αναφερθεί στον Πάνο Καμμένο, μίλησε για το πολιτικό ρίσκο που ανέλαβε η κυβέρνησή του και έκανε σαφές άνοιγμα προς τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας.
«Ή θα παίρναμε την απόφαση να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι ή θα παίρναμε το πολιτικό κόστος, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να κάνουμε μια ιστορικού χαρακτήρα υπέρβαση» τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του και πρόσθεσε «το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον και δεν ήταν εύκολη αυτή η επιλογή».
«Αισθάνομαι απόλυτα υπερήφανος και δικαιωμένος που μαζί με τον Νίκο Κοτζιά και με τους υπόλοιπους συναγωνιστές στην κυβέρνηση πήραμε αυτή την επιλογή» ανέφερε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η υπόθεση της συμφωνίας δεν ήταν εξαρχής δεδομένη.
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. Σε αυτή περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως τη εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη εθνική γραμμή. Της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» σημείωσε ο Α. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «αυτό το αποδεικνύει κάθε άρθρο αυτής της συμφωνίας».
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη από το βήμα της εκδήλωσης τον Ζόραν Ζάεφ προσωπικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σημειώνοντας ότι έδειξε κουράγιο και τόλμη.
«Δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του μίσους που διοργάνωνε το VMRO, ο εταίρος της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» επισήμανε για να συμπληρώσει «Η γειτονική χώρα αφήνει πίσω την ονομασία της. Από προχθές η επίσημη και συνταγματικά κατοχυρωμένη ονομασία της είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από το ΟΗΕ, είναι νοτιοσλαβική και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό. Απάλειψε κάθε υποψία αλυτρωτισμού από το νέο Σύνταγμά της, έστω και με έμμεση αναφορά σε μειονότητα. Στο νέο Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας».
«Όπως ο Ζόραν Ζάεφ δεν έκανε πίσω, έτσι δεν θα κάνουμε κι εμείς πίσω» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής για τη στάση που κράτησαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης μέχρι και σήμερα.
«Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός, πόσο μεγαλύτερη ψηφοθηρία και εξαπάτηση σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα;» σχολίασε.
Συνεχίζοντας επέκρινε τα δύο κόμματα λέγοντας ότι τα δύο αυτά κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν υπερασπιστεί την εθνική θέση, μετά τις υπεκφυγές, μετατοπίστηκαν από τις εθνικές θέσεις για να βρουν λόγο και αιτία να εναντιωθούν.
«Όταν άρχισαν να βλέπουν ότι διαμορφώνεται μια λύση έφτασαν σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας υιοθετώντας τη ρητορική της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας και παραδοξολογίας, ότι ανταλλάξαμε τη διάσωση των συντάξεων με τη λύση του μακεδονικού εις βάρους των εθνικών μας συμφερόντων» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε «Δεν ανταλλάξαμε τη χώρα, την απαλλάξαμε. Είμαστε οι πρώτοι που είχαμε το θάρρος να απαλλάξουμε τη χώρα από μία 30ετη κυρίαρχη λογική εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας».
Αληθινός πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σ’ έναν κόσμο που αποσταθεροποιείται. Σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται απ'το σκοτάδι της μισαλλοδοξίας. pic.twitter.com/RyZJPmJTji
— Alexis Tsipras (@atsipras) 13 Ιανουαρίου 2019
Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στους «υγιώς και ελεύθερα σκεπτόμενους Έλληνες πολίτες. Όπως δεν έκαναν πίσω εκείνοι (σ.σ. κυβέρνηση Ζάεφ) ούτε κι εμείς πρόκειται να κάνουμε πίσω».
Τοποθετήθηκε, ακόμη και για τα όσα συνέβησαν στη χώρα όλους αυτούς τους μήνες με τα συλλαλητήρια, τις επιθέσεις και τις απειλές.
«Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι με πολιτική καθοδήγηση, κρυφή ή φανερή, της Χρυσής Αυφής και άλλων πολιτικών, επιχειρηματικών παραγόντων και παραθρησκευτικών κύκλων οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών, γέμισαν το διαδίκτυο με ψευδείς ειδήσεις, ενορχήστρωσαν σχολικές καταλήψεις σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά των εφήβων. Να τους πείσουν ότι η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» είπε και συνέχισε βάλλοντας κατά της Ν.Δ. «έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία βουλευτών καλώντας ανοιχτά να απειλήσουν, να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους. Σήμερα με την ένοχή σιωπή προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στις πράξεις επωνύμων στελεχών τους αποδεικνύουν ότι πέρασαν τον Ρουβίκωνα. Πέρασαν από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενοχής και της καθοδήγησης».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι βουλευτές θα «υψώσουν ανάστημα συνείδησης και θα ψηφίσουν σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον»
«Η συμφωνία είναι και σωστή και εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, είναι να αγωνίζεσαι για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε δύναμη ειρήνης, να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να είναι χώρα πυλώνας ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας».
Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στον κίνδυνο του εθνικισμού που πλανάται πάνω από την Ευρώπη σημειώνοντας ότι «έχουμε το θάρρος, έχουμε την τόλμη να πάμε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα».
Προειδοποίησε, πάντως, ότι «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέτουμε ως προτεραιότητα τη μάχη ενάντια στις ανισότητες, όσοι θέλουμε να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση, όλοι εμείς έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη και όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε τόσο αφήνουμε χώρο στην μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά και σε όσους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.
«Ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά. Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε, οικοδομώντας την ενότητα και ταυτόχρονα σεβόμενος τη διαφορετικότητα των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων, των πρότερων κομματικών προελεύσεων. Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης».
Δίνουμε τη μεγάλη μάχη των εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο. Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων. pic.twitter.com/Pnr8i3sWuv
— Alexis Tsipras (@atsipras) 13 Ιανουαρίου 2019
Κάλεσε, ακόμη, στη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, που, όπως είπε, θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας:
Η ιστορία θα καταγράψει τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα μέλλον προκοπής. Από αυτό το προσκλητήριο δεν δικαιούται να λείψει κανείς. pic.twitter.com/Ay4d90vNgV
— Alexis Tsipras (@atsipras) 13 Ιανουαρίου 2019
Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής, είπε ο πρωθυπουργός.
«Έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής. Η ιστορία θα καταγράψει σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα παρόν κι ένα μέλλον προκοπής για τον λαό μας, για τους λαούς της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης», επισήμανε.
Νωρίτερα οι ομιλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση στάθηκαν ιδιαίτερα στις θετικές προοπτικές της Συμφωνίας των Πρεσπών, άσκησαν κριτική στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ έστειλαν μηνύματα για περαιτέρω προοδευτικές συμμαχίες.
Με τη συμμετοχή πληθώρας στελεχών της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο ειδική εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας εκτενή αναφορά στην πολιτική συγκυρία.https://t.co/xOChAxxb7u
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 13 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!