Την παρουσία τους στις ιαματικές πηγές προτείνει ο σύλλογος αισθητικών

Πρόταση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας
Ανάδειξη της αναγκαιότητας και της σπουδαιότητας ύπαρξης των επαγγελματιών αισθητικών και των υπηρεσιών τους στις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) και στα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού (ΚΙΤ-Θ).
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος επέλεξε να κάνει χρήση των ιαματικών πηγών. Ως μέσο θεραπείας αλλά και ως μέσο πολιτισμού (εγκαταστάσεις λουτρών) οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι και Οθωμανοί ανέπτυξαν πολυποίκιλες δραστηριότητες γύρω από τις ιαματικές πηγές με την ευρύτερη χρήση νερού, πηλού, ατμού και εισπνοών. Η συχνή επαφή με το ιαματικό νερό στις περιοχές όπου υπάρχει οδήγησε τους ανθρώπους μέσω της παρατήρησης να αντιληφθούν την ιαματική του δράση. Έτσι για πολλές δεκαετίες η χρήση των ιαματικών πηγών ήταν μια επιλογή επικουρικής μη τεκμηριωμένης θεραπείας. Οι επισκέπτες των πηγών επέλεγαν προορισμό, αριθμό επισκέψεων και χρόνο χρήσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες των κατοίκων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Πρώτος ο ιστορικός Ηρόδοτος ήταν αυτός που περιέγραψε την θεραπευτική τους δράση και συνέστησε η λουτροθεραπεία να γίνεται σε ορισμένες εποχές του χρόνου και για 21 συνεχείς ημέρες προκείμενου η δράση των ιαματικών νερών να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε συστηματικά με τις ιαματικές πηγές καταγράφοντας τις ασθένειες στις οποίες έχουν θεραπευτικές επιδράσεις.
Στην σημερινή εποχή οι ιαματικές πηγές αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή ευεξίας για τον σύγχρονο άνθρωπο καθώς συνδυάζουν τα δώρα της φύσης προσφερόμενα με γνώση και επιστημονικότητα καθιστώντας τα ασφαλή αλλά και ιδιαίτερα ελκυστικά. Οι λόγοι για τους οποίους επισκέπτονται οι άνθρωποι τις ιαματικές πηγές, δεν είναι μόνο οι ευεργετικές επιδράσεις που έχουν σε αρκετά προβλήματα υγείας αλλά και η αναζήτηση μια διεξόδου από το στρες και το άγχος που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία, τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.
Οι αισθητικοί με την εξειδικευμένη επαγγελματική τους κατάρτιση είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των ιαματικών πηγών και των επιδράσεων τους όσον αφορά την ευεξία που προσφέρουν στον σύγχρονο άνθρωπο και την βελτίωση που προσφέρουν σε θέματα που άπτονται του επιστημονικού τους πεδίου.
Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο επαγγελματίας αισθητικός αφορούν τόσο την προετοιμασία του δέρματος όσο και την εφαρμογή υπηρεσιών που βασίζονται στα ίδια τα ιαματικά νερά καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από τις πηγές.
Στο κομμάτι της προετοιμασίας, ο καταρτισμένος αισθητικός μέσω της αισθητικής σώματος ασχολείται με την προετοιμασία του λουόμενου για να δεχτεί τις ευεργετικές επιδράσεις του ιαματικού νερού. Όσο πιο καλή κατάσταση απορρόφησης έχει το δέρμα τόσο αυξάνεται και η επίδραση - ευεργεσία των συστατικών που περιέχονται στα ιαματικά νερά. Συνεπώς, οι υπηρεσίες του αισθητικού συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα δέρμα πραγματικά καθαρό, τελείως απαλλαγμένο από μικροβιακό φορτίο που μειώνει την δράση των θεραπειών εξασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή υγιεινή του χώρου των εγκαταστάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας της απολέπισης και άλλων μεθόδων αντισηψίας του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα ο επαγγελματίας αισθητικός μπορεί να πετύχει την αύξηση της δραστικότητας μιας λούσης ή μιας πηλοθεραπείας προτείνοντας και εφαρμόζοντας τις παρακάτω υπηρεσίες:
● Απολέπιση (peeling) σώματος που θα απαλλάξει το δέρμα από νεκρά κύτταρα και θα προσφέρει αίσθημα ανακούφισης.
● Εξισορρόπηση του ph. (όξινος μανδύας) του δέρματος έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί αλλά και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η συνέργεια της ιαματικής πηγής.
Οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητες αφού ένα σώμα που έχει λάβει σωστή προετοιμασία πριν τη χρήση της ιαματικής πηγής είναι απαλλαγμένο από περιττά νεκρά κύτταρα, αναπνέει σωστά και έχει βελτιωμένη μεταβολική διαδικασία δέρματος πράγμα που εξασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των ευεργεσιών της επίσκεψης σε ένα κέντρο ιαματικών πηγών.
Στο κομμάτι της κύριας εφαρμογής οι γνώσεις του επαγγελματία αισθητικού συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η συνεισφορά του στην σωστή χρήση των ιαματικών πηγών, κυρίως στο κομμάτι των παθήσεων του δέρματος θα πρέπει να θεωρηθεί καταλυτικής σημασίας αφού είναι ο μόνος επαγγελματίας με γνώσεις της φυσιολογίας του δέρματος και των αντιδράσεών του. Έτσι συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφαλή χρήση των πηγών από τους λουόμενους με την σωστή καθοδήγηση ως προς τον χρόνο διάρκειας των εφαρμογών, τον αριθμό των συνεδριών που απαιτούνται και την εν γένει καλύτερη χρήση των ιαματικών πηγών.
Επιπρόσθετα, στο κομμάτι της πηλοθεραπείας ο επαγγελματίας αισθητικός μπορεί να εγγυηθεί για την ασφαλή χρήση από τους λουόμενους εξασφαλίζοντας την σωστή για το δέρμα θερμοκρασία του υλικού και την κατάλληλη εφαρμογή του ανά περιοχή σώματος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για την ορθή χρήση των ιαματικών πηγών την λεπτομερή καταγραφή των ιδιοτήτων και των χημικών χαρακτηριστικών που πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών και το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτή η πλήρης καταγραφή σε συνδυασμό με τις γνώσεις ενός πτυχιούχου αισθητικού καθώς και η απόλυτη σχέση του με τις εφαρμογές σώματος θα αναδείξει τις λουτροθεραπείες και τις πηλοθεραπείες σε προϊόν υψηλής παροχής υπηρεσιών ευεξίας, με επιστημονικό κύρος, ασφάλεια και συνεργασία για κάθε λουόμενο.
Τέλος, μετά την εφαρμογή των συνεδριών η συμβολή των επαγγελματιών αισθητικών είναι εξίσου σημαντική καθώς είναι σε θέση να παρέχουν επιπλέον αισθητική φροντίδα με ουσιαστικά αποτελέσματα τόσο στην βελτίωση των αισθητικών - δερματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες των πηγών όσο και στην γενικότερη ευεξία και χαλάρωσή τους που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα καλυτέρευσης.
Συνεπώς, οι αισθητικοί μετά το πέρας κάθε συνεδρίας με ιαματικά νερά μπορούν να προβούν σε επαγγελματικές εφαρμογές αισθητικής που θα έχουν ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση του δέρματος μέσω της επαναφοράς του ph. της επιδερμίδας και της σωστής ενυδάτωσής του.
Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να γίνουν τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα και μπορεί να γίνει και χρήση των ευεργετικών ιαματικών νερών κατά της διάρκεια της εφαρμογής με ειδικές εγκαταστάσεις.
Σε ένα άλλο κομμάτι που μπορούν να προσφέρουν οι αισθητικοί είναι αυτό της εφαρμογής αισθητικής μάλαξης με πολλαπλά οφέλη για την πορεία του ασθενούς. Ως γνωστόν η μάλαξη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία αυτού που την λαμβάνει ενώ συμβάλλει και στην αποκατάσταση μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος και της καλύτερης ευκαμψίας των μυών.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αποτελεί εξαιρετική πρόταση ολοκληρωμένης φροντίδας και ευεξίας για τον κάθε λουόμενο που επιλέγει πολυήμερη παραμονή σε περιοχές κέντρων ιαματικού τουρισμού, να συνδυάσει την παραμονή του με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών αισθητικής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ουσιαστική η απασχόληση καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού καθώς και η ύπαρξη κατάλληλης υποδομής και εξοπλισμού των εγκαταστάσεων, στοιχεία απαραίτητα που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα και θα την αναδείξουν σε εξαιρετικό διεθνή προορισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες αναζητήσεις των τουριστών.
Συγκεκριμένα, η ύπαρξη επαγγελματιών αισθητικών στα κέντρα ιαματικού τουρισμού θα αναγάγει την παρεχόμενη υπηρεσία σε υπηρεσία ευεξίας υψηλής ποιότητας. Οι αισθητικοί μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές - πωλητές των ιαματικών πηγών καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του επαγγελματικού τους αντικειμένου άπτεται της ευεξίας. Το κοινό που τους επιλέγει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό έχει στόχο την ευεξία μέσω της αισθητικής. Το επιστημονικό τους επίπεδο διασφαλίζει επιπλέον ποιότητα.
Με το κείμενο αυτό οι επαγγελματίες αισθητικοί παρουσιάζουμε την αναγκαιότητα της παρουσίας μας στα ιαματικά κέντρα, με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Καλούμε όλους τους φορείς που εργάζονται προς αυτόν το στόχο να συμπεριλάβουν στο απαραίτητο από τον νόμο προσωπικό στις ιαματικές πηγές και τους αισθητικούς καθώς είναι οι μοναδικοί αρμόδιοι να ασκήσουν τις υπηρεσίες όπως περιγράφονται στο νόμο (ν. 3498/2006, άρθρο 1, ορισμοί)
Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και η ορθή αξιοποίησή του μπορεί να γίνει εξαιρετική ευκαιρία οικονομικής προόδου. Η χρήση φυσικών πόρων, η αρτιότητα των εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με το επιστημονικό κύρος και την ποιότητα των εφαρμογών καθιστά το προϊόν δελεαστικό και ανταγωνιστικό στην αυξανόμενη διεθνώς τουριστική αγορά. Αποτελεί ένα πλήρως άρτιο, υψηλών προδιαγραφών και ωφελιμότητας τουριστικό προϊόν, το οποίο είναι ικανό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και οικονομικής άντλησης πέρα από το στενό τοπικό επίπεδο.
Κλείνοντας ευχαριστούμε θερμά σαν κλάδος τον κύριο Μάρκο Δανά που επικοινώνησε και συνεργάστηκε μαζί μας. Μοιραστήκαμε γόνιμες απόψεις και κοινό όραμα για ποιοτικό ιαματικό τουρισμό.
Επίσης την πρόεδρο της ΟΣΕΔΑΕ Κα Λένα Τσικούρη που ως επικεφαλής του κλάδου μας εμπιστεύτηκε και τους συναδέλφους που στήριξαν αυτό το πόνημα.
Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με χαρά ανέλαβε να συντάξει το κείμενο.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ την συνάδελφο Κα Στέλλα Τζιαχρή για την ουσιαστική συμβολή της.
Με πεποίθηση και προσδοκία να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι φυσικοί πόροι της πατρίδας μας και οι αισθητικοί να συμβάλλουν σ’ αυτό.
Με εκτίμηση
Δανιλούλη Ευδοξία
Πρόεδρος ΕΔΕΑΘ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!