«Στο πλαίσιο των κυριαρχικών μας δυνατοτήτων οι αυξήσεις μισθών»


Απαντήσεις έδωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η υπουργός απέρριψε τα περί μονομερούς ενέργειας από την ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών της δυνατοτήτων.
Επίσης χαρακτήρισε ως «αστειότητες» την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας που επιχείρησε να συνδέσει τον χρόνο ανακοίνωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., «ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις για τους μισθούς γίνονται στο δεύτερο 15νθημερο του Ιανουαρίου, όπως και είχε προαναγγελθεί.
Επίσης, απέρριψε το επιχείρημα ότι οι αυξήσεις μισθών θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανεργία. Όπως είπε, οι μελέτες κι η εμπειρία έχουν δείξει ότι αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει.
Η υπουργός υποστήριξε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βοηθήσει στην κατανάλωση και την πραγματική οικονομία
Για τη σημερινή κυβέρνηση η στήριξη των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα, σημείωσε και έκανε αναφορά στην αύξηση 24 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 1ης Φεβρουαρίου του 2019, διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€  (αύξηση 11%).
⇒ Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
⇒ Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
⇒ Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
⇒ Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
⇒ Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
⇒ Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.
⇒ Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
⇒ Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!