Ιταλία και ΟΝΕ στο Eurogroup, ουδεμία νύξη για Ελλάδα


Βρυξέλλες
Όπως και να το κάνουμε, Σύνοδος της ευρωζώνης χωρίς Ελλάδα είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι... Άνοστο, λοιπόν, το υπουργικό Συμβούλιο των «19», τη Δευτέρα, χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις και συζητήσεις με ορίζοντα τους άλλους μήνες ή τον Ιούνιο.
Μία προσπάθεια Ιταλών δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου να «ζεστάνουν» κάπως την ατμόσφαιρα, ζητώντας από τον Πιέρ Μοσκοβισί να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουϊτζι ντι Μάιο ότι η Γαλλία έχει ευθύνες για το μεταναστευτικό με την αποικιακή πολιτική της στην Αφρική , αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία από τον Γάλλο Επίτροπο, για τον οποίον πρέπει να αποφευχθούν οι προκλήσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού.
Οι υπουργοί συζήτησαν το επίμαχο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων και την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης και έθεσαν ως στόχο να ληφθούν αποφάσεις τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές. Έγινε ένας γύρος τραπεζιού για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ε.Ε. και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και ανταλλάχθηκαν απόψεις για το ζήτημα της Ιταλίας, ήρεμα χωρίς αψιμαχίες.
Όπως δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος των «19» Μάριο Σεντένο, τα προβλήματα πολιτικής φύσεως πρέπει να επιλυθούν μέσω της πολιτικής οδού.
Δεν έγινε καμία νύξη για την Ελλάδα. Άλλωστε, οι θεσμοί κάνουν την Τρίτη «ποδαρικό» στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στη συνέχεια θα ενημερώσουν την Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) και με βάση το πόρισμα της Κομισιόν, στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου αναμένεται να εξεταστεί η εκταμίευση τη δόσης προς την Ελλάδα για τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.
Εάν φυσικά έχουν εκπληρωθεί μία σειρά από προαπαιτούμενα από την πλευρά των Αθηνών. Οι εταίροι δεν χαλαρώνουν με τίποτε τα λουριά, ακόμη και στα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα.
Στο θέμα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, οι 19 ανέθεσαν σε μία ομάδα υψηλού επιπέδου να βρει λύσεις, ιδίως όσον αφορά τη σύσταση του ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από υφυπουργούς και στενούς συνεργάτες των υπουργών. Θα υποβληθούν προτάσεις μέσω μία έκθεσης που θα κατατεθεί τον Απρίλιο , η οποία θα πάρει οριστική μορφή τον Ιούνιο.
Επιφυλάξεις για τη σύσταση του εν λόγω ταμείου έχουν οι χώρες του βορρά (Ολλανδία, Φιλανδία) με καθοδηγητή τη Γερμανία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες των χωρών του νότου.
Για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, η συζήτηση βρίσκεται προς το παρόν στα σπάργανα.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!