Διαδήλωση στο Στρασβούργο για τα 20 χρόνια από τη σύλληψη Οτζαλάν


Πολλές χιλιάδες Κούρδοι έκαναν πορεία στο Στρασβούργο για να ζητήσουν την απελευθέρωση του ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος συνελήφθη πριν από 20 χρόνια και φυλακίστηκε στην Τουρκία. Επίσης, η κινητοποίηση έγινε για να υποστηρίξουν Κούρδισσα βουλευτή που πραγματοποιεί απεργία πείνας.
Η μεγάλη διαδήλωση διεξάγεται κάθε χρόνο στη γαλλική πόλη, έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κρατείται σε σχεδόν απόλυτη απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 7.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη -17.000 υποστηρίζουν οι οργανωτές-, πραγματοποίησαν πορεία σε ήρεμη ατμόσφαιρα.
Η πορεία ξεκίνησε από την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Στρασβούργου και συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης πίσω από ένα μεγάλο πανό με το πρόσωπο του ηγέτη τους, πριν συμμετάσχουν σε μια υπαίθρια πολιτική συνάντηση οργανωμένη από κουρδικές ενώσεις.
«Είκοσι χρόνια, είναι πολύ συμβολικό, συνεχίζουμε την κινητοποίηση ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια», ανάφερε η Ελέν Ερέν, εκπρόσωπος των οργανωτών της διαδήλωσης.
Η διαδήλωση έγινε και υπέρ της Λεϊλά Γκιουβέν, βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, που διεξάγει απεργία πείνας εδώ και 101 ημέρες για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του ιδρυτή του PKK, οργάνωσης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.
«Ευρώπη, πού είσαι; Η σιωπή σου μας σκοτώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ τα πανό ζητούσαν να «σπάσει η απομόνωση» του Οτσαλάν.
«Θέλουμε να δώσουμε δύναμη σ' αυτή τη μεγάλη κυρία και να την τιμήσουμε. Η δράση της είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη και, χάρη σ' αυτήν, η πίεση αυξήθηκε στην κυβέρνηση του Ερντογάν», υπογράμμισε ο Αγκίτ Πολάτ, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις στο Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!