Ο εθνικισμός δηλητηριάζει την Ευρώπη. Εκδήλωση την Τετάρτη 27.2 από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

Θεσσαλονίκη 25.2.2019

Ο εθνικισμός δηλητηριάζει την Ευρώπη
Εκδήλωση την Τετάρτη 27.2 από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη»
Επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Ο εθνικισμός σε Ευρώπη και Βαλκάνια τον 21ο αι. -Χαρτογράφηση, ανάλυση & αντιμετώπιση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς»διοργανώνει η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» την Τετάρτη 27.2.2019, στις 7.30 μμ, στον Κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5οςόρ.)
Ομιλητές θα είναι πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα:
  • Πέτρος Θεοδωρίδης, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας, με θέμα «Από τον εθνικισμό  στον εθνολαϊκισμό  του  21ου αιώνα»
  • Ευαγγελία Κιρκινέεκπαιδευτικός, με θέμα «Εθνικισμός και πατριαρχία: μια αξεδιάλυτη σχέση»
  • Γιώργος Στάμκος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, με θέμα: «Η νεκροπολιτική των Βαλκανίων»
  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος, συγγραφέας, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πολίτης, μάζα, ταυτότητες, ιστορία, εθνικισμός, ακροδεξιά».
Επιλεκτική μνήμη, πλαστές συνέχειες, σκόπιμες αποσιωπήσεις γεγονότωνπροπαγανδιστικές ιδεολογικές κατασκευές, μυθικές αφηγήσεις και fake news διεγείρουν αυτούς που είναι έτοιμοι να πειστούν. Το φαντασιακό ραντεβού τους με το πεπρωμένο της φυλής συνδέεται με την ανάπτυξη των εθνικιστικών, φιλοναζιστικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών κινημάτων σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως και να εμφανίζεται, η άκρα δεξιά, προτάσσοντας τις ιδεολογικές της παρακαταθήκες (εθνικισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, αντιδιαφωτισμός, αντιοικουμενισμός, περιφρόνηση της αρχής της ισότητας), καλλιεργεί τον φθόνο και τη μνησικακία μεταξύ των πολιτών και μετατρέπεται σε συλλέκτη των φόβων, της ανασφάλειας, του θυμού, των προκαταλήψεων όσων βιώνουν τραυματικά τη ρευστοποίηση των προσωπικών, των πολιτικών και των συλλογικών ταυτοτήτων.
Ο εθνικισμός, το αίσθημα απειλής της εθνικής ταυτότητας, η εθνικο-πολιτισμική προτεραιότητα είναι η νοητή γραμμή που διασυνδέει τις διάφορες μορφές λαϊκιστικής ακροδεξιάς, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κι αν αυτή εμφανίζεται, από τη Βαλκανική μέχρι τη Σκανδιναβική χερσόνησο.
Όλα αυτά αλλά και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί συνεκτικά το φαινόμενο, επί της ουσίας και στο επίπεδο των αξιών, θα συζητηθούν την Τετάρτη 27.2, στο Οικόπολις.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!