Σταθερά στο «BB-» η Ελλάδα από τον Fitch


Στο επίπεδο του «BB-» διατήρησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, με σταθερές προοπτικές.
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο αμερικανικός οίκος έκανε λόγο για το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, το οποίο -όπως σημείωσε- υπερβαίνει κατά πολύ τους μέσους όρους των χωρών (με αξιόχρεο) 'BB-' και 'BBB'».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η διακυβέρνηση «εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες με αξιόχρεο κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση», ενώ έκανε λόγο για «εξαιρετικά ευνοϊκό» προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης, καθώς και για «ισχυρότερη δημοσιονομική επίδοση» της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες με αντίστοιχο αξιόχρεο.
Τα παραπάνω «δυνατά σημεία σταθμίζονται έναντι του υψηλού αποθέματος χρέους της γενικής κυβέρνησης και καθαρού εξωτερικού χρέους, των προοπτικών αδύναμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε ο οίκος, χτυπώντας ταυτόχρονα το «καμπανάκι» προς την Αθήνα.
Επίσης, ο Fitch εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική το 2019 καθώς «η συμπιεσμένη ζήτηση για επενδύσεις, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η συγκρατημένη δημοσιονομική χαλάρωση αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει την αρνητική συμβολή του εξωτερικού εμπορίου στο ΑΕΠ».
Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,3% το 2019 και το 2,2% το 2020, ενώ αναφέρθηκε σε μία σειρά θετικών σημείων όπως:
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στην κατεύθυνση της επανέναρξης τακτικών εκδόσεων ομολόγων, καθώς πρόσφατα (στις 30 Ιανουαρίου) εξέδωσε ένα νέο πενταετές ομόλογο αναφοράς 2,5 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,45% και απόδοση 3,60%.
«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2022, παρέχοντας ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας έναντι οποιωνδήποτε κινδύνων χρηματοδότησης για μία μακρά περίοδο. Αυτό θα στήριζε την εμπιστοσύνη της αγοράς και την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα», κατέληξε η ανακοίνωση του οίκου.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s είχε χαρακτηρίσει θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας, την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ ο οίκος S&P είχε διατηρήσει -με ανακοίνωσή του στα μέσα του Ιανουαρίου- την αξιολόγησή του για την Ελλάδα στο B+/B με θετική προοπτική.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!