Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα - Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου στη Βουλή

Σειρά ερωτημάτων για τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και στήριξης των θυμάτων παιδικής κακοποίησης από την κυβέρνηση κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον αριθμό των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς.
Συγκεκριμένα, τη δεκαετία 2005 – 2015, καταγράφηκαν 229 καταγγελίες στα Αστυνομικά Τμήματα και την Εισαγγελία του Νομού Θεσσαλονίκης και όμορων Νομών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών. Τα στοιχεία της έρευνας, όπως άλλωστε και οι καταγγελίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς αποδεικνύουν τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.
Η βουλευτής αναφέρεται και σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο με αφορμή το γνωστό φρικιαστικό περιστατικό παιδικής κακοποίησης στη Λέρο, όπου είχε θέσει το ζήτημα της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύσουν τα παιδιά από την κακοποίηση, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στην απάντησή του τον Αύγουστο του 2018, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφερόταν στη σύσταση των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων – «Σπίτια του Παιδιού», σε εφαρμογή του ν. 4478/2017 που είχε ψηφιστεί ήδη από τον Ιούνιο του 2017, αλλά και σε σειρά άλλων μέτρων και δράσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.
Όπως τονίζει όμως η βουλευτής «από την ψήφιση του ν. 4478/2017 έχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες και από την απάντηση του υπουργείου πάνω από 5 μήνες, φαίνεται όμως ότι ελάχιστα έχουν γίνει αυτό το διάστημα για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση».
Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται τελικά η λειτουργία των «Σπιτιών του Παιδιού» ενώ ζητά αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο όλων των μέτρων που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην προηγούμενη ερώτησή της.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!