Κλείδωσε η συμφωνία για την προστασία πρώτης κατοικίας


Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών συμφώνησαν για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη από την 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη στο νέο πλαίσιο εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα είναι στα 250.000 ευρώ, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο του δανείου στα 130.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη είναι: 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης συμφωνήθηκε «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης που θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.
Στη νέα ρύθμιση μπαίνουν επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο-εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!