Την επόμενη εβδομάδα η κύρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ


Θέμα λίγων ημερών είναι η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ για να καθορίσει τη διαδικασία συζήτησης του.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».
Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, το υπουργικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίαση υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει αναλυτικά, τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν:
Αφού εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής... η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα το στείλει στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.
Αμέσως μετά την –αναμενόμενη– ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.
Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!