Ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε ρόλο «κομπάρσου» με το ζήτημα των αδέσποτων φίλων μας του Ιορδάνη Χριστοδουλίδη*


Ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε ρόλο «κομπάρσου» με το ζήτημα των αδέσποτων φίλων μας

Συχνό φαινόμενο της καθημερινότητας μας το οποίο προδίδει την απουσία επαρκούς ευαισθητοποίησης τόσο των συμπολιτών μας όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τα αδέσποτα ζώα τα οποία αποτελούν πραγματικότητα για τον Δήμο Ωραιοκάστρου. Τα ζώα αυτά είτε πέφτουν θύματα βίαιων διαθέσεων των κατοίκων της περιοχής μας, είτε γίνονται τα ίδια θύτες.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί σημαντικά είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πλέον ορίζει υποχρεωτική την άμεση παρέμβαση του Δήμου ώστε να λυθεί ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Για την ακρίβεια, στο άρθρο 7 με τίτλο «Περισυλλογή αδέσποτων» στην παρ. 4 του τροποποιούμενου νομοθετήματος η διάταξη αναφέρει τα εξής: «Η εφαρμογή του προγράμματος του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτική για τους Δήμους και τις Κοινότητες που έχουν πρόβλημα αδέσποτων σκύλων. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία των επανενταχθέντων αδέσποτων ζώων έχουν οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα φιλοζωικά σωματεία ή ομάδες ζωόφιλων».
            Αποτελεί γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια σειρά ενεργειών η οποία θα μπορούσε να ακολουθηθεί ώστε να μπορέσει το σημαντικό αυτό ζήτημα αρχικά να μειωθεί και εν συνεχεία να επιλυθεί οριστικά. Μια πολύ απλή λύση μπορεί να χαρακτηριστεί η ενδυνάμωση της δράσης διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων και η συνεχόμενη στήριξή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης ,η εκάστοτε Διοίκηση θα μπορούσε να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας, στελεχωμένης από προσωπικό που πρώτα θα αξιολογηθεί και θα εκπαιδευθεί, με όχημα περισυλλογής και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Τα αδέσποτα μετά τη περισυλλογή τους θα υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό, στείρωση και εμβολιασμό και θα σημαίνονται με microchip ώστε να καταχωρούνται σε βάση δεδομένων. Μετέπειτα, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων της περιοχής μας θα τοποθετούνται εκεί ή ακόμη και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα κατασκευαστεί στο Δήμο μας. Βέβαια ένας τέτοιος χώρος θα πρέπει να διαθέτει όλες τις υποδομές και να είναι ικανός να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Από ‘κει και πέρα θα πρέπει η Διοίκησή μας να προχωρήσει στις απαραίτητες προωθητικές ενέργειες με σκοπό την προβολή της υιοθεσίας των ζώων που θα είναι πλέον ασφαλή και υγιή αλλά και την διεκδίκηση των κονδυλίων που προβλέπονται από αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι 107 Δήμοι σε όλη τη χώρα που έλαβαν έγκριση για κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Αντίθετα, ο Δήμος Ωραιοκάστρου παρέμεινε άπραγος για ακόμα μια φορά.
            Παράλληλα, θα πρέπει και εμείς ως ευσυνείδητοι πολίτες να αντιληφθούμε από μόνοι μας ότι το να ασχολούμαστε με τα ζώα είναι εξίσου σημαντικό με το να ασχολούμαστε με τα προβλήματα και τον πόνο των συνανθρώπων μας και να θυμόμαστε πάντα ότι, αν κάποιος σέβεται τα ζώα, τότε δεν μπορεί παρά να σέβεται και τους ανθρώπους.
Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η δυνατότητα να ληφθούν μέτρα υπάρχει. Γι’αυτό, είναι καιρός να σταματήσουμε να δίνουμε θεωρητικές λύσεις στο πρόβλημα και να  περάσουμε στην υλοποίηση τους ώστε να εξασφαλιστεί η γαλήνη στη ψυχή των τριχωτών μας φίλων. Μα πάνω απ’ όλα πρέπει να σταματήσουμε όλοι εμείς να μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποίος συνέλαβε ή πρότεινε πρώτος την ιδέα, και να λάβουμε επιτέλους τις κατάλληλες αποφάσεις για το καλό του τόπου μας.


*Ιορδάνης Χριστοδουλίδης
Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Δ.Ε. Ωραιοκάστρου
ΚΑΛΛΙΘΕΑ,ΜΥΓΔΟΝΙΑ,ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!