Η Αθήνα ανοίγει την αυλαία επικύρωσης της Βόρειας Μακεδονίας


Το μεσημέρι της Πέμπτης θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η συζήτηση για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», με την Ελλάδα να ανοίγει τον χορό στις διαδικασίες επικύρωσης από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης.
Tο πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την αμέσως επόμενη μέρα (Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου) στις 10 το πρωί, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με την ψήφισή του. Ως προς τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, συμφωνήθηκε να πάρουν το λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καθώς και ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.
Από έναν κατάλογο 14 συνολικά ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη Νέα Δημοκρατία και 1 βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ θα συμπεριληφθεί και 1 ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος.
Στο θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επαναλαμβάνοντας ότι για την επικυρωθεί η συμφωνία θα πρέπει να υπερψηφίσουν 180 βουλευτές.
Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί Κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ;
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 6 Φεβρουαρίου 2019
«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» ανέφερε ο κ. Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Την Τετάρτη, υπεγράφη το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Πλέον, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ επισήμως πλήρες μέλος μπορεί να γίνει σε περίπου ένα χρόνο, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης θα έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.
«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών παρουσία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Εμφανώς ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα, τονίζοντας τα παρακάτω, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:
Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, το ΝΑΤΟ, μας καλωσόρισε. Σήμερα, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους συμμάχους μας, στην ίδια Συμμαχία. Είμαστε χαρούμενοι και πρέπει να είμαστε, διότι εξασφαλίσαμε μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας. Εξασφαλίσαμε ασφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος. Οι γενιές μας και τα παιδιά των γενεών μας θα ζουν καλύτερα στη χώρα και στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αφενός σημείωσε ότι ο ίδιος τασσόταν ανέκαθεν υπέρ της εκπλήρωσης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, παραμένει ως γεγονός πως της σημερινής υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε η σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας Μακεδονίας, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!