Αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ


Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που συμφώνησε για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ανοίγοντας το δρόμο για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Τις επόμενες μέρες η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.
Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ, με βάση τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησε η προετοιμασία για την αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της γειτονικής μας χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών. Το νέο όνομα που θα αναγράφεται θα είναι το Βόρεια Μακεδονία.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.
Τα μέτρα προβλέπουν πως τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.
Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.
Να σημειώσουμε πως στις 6 Φεβρουαρίου υπεγράφη από τους 29 αντιπροσώπους στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμίτροφ. Επισήμως, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει πλήρες μέλος, πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης από όλα τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!