Εκδήλωση με Άρωμα Γυναίκας την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Δήμο Παύλου Μελά



- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -

Εκδήλωση με Άρωμα Γυναίκας την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Δήμο Παύλου Μελά

Η γυναίκα ισότιμη σύμμαχος των ανδρών στον καθημερινό αγώνα της ζωής αλλά και αγαπημένο διαχρονικό σύμβολο έμπνευσης, θα τιμηθεί στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά.
Με ιδανική αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση με … Άρωμα Γυναίκας, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, ώρα 18.00, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».
Οι διοργανωτές θα τιμήσουν την Βούλα Πατουλίδου, πρώτη Ελληνίδα Χρυσή Ολυμπιονίκη, για όσα αγωνίστηκε, για το όνειρο που κατέκτησε και για όσα εξακολουθεί να διεκδικεί ως Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος επέλεξε αυτή την γεμάτη συμβολισμούς Ημέρα για να ανακηρύξει την Αναστασία Λαδένη, επίτιμη δημότισσα Δήμου Παύλου Μελά, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την κοινωνική της ευαισθησία με την κατασκευή δύο σχολικών υποδομών στο Δήμο Παύλου Μελά.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα ΚΑΠΗ Δήμου Παύλου Μελά και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ιστορική αναδρομή στο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της γιορτής, μουσικές αναφορές, θεατρική παράσταση, παρουσίαση συλλόγων – εθελοντικών οργανώσεων καθώς και έργων ζωγραφικής.

Το Πρόγραμμα
•Έναρξη – χαιρετισμός.
•Βραβεύεται η κυρία Βούλα Πατουλίδου.
•Η κυρία Αναστασία Λαδένη ανακηρύσσεται επίτιμη δημότισσα Δήμου Παύλου Μελά.
•Χορωδία ΚΑΠΗ Μετεώρων - Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά υπό τον χοράρχη Βασίλη Κασούρα.
•«knit2lead», παρουσίαση του έργου της οργάνωσης.
Xορωδία εφήβων Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης της Δημοτικής επιχείρησης «ΙΡΙΣ» Δήμου Παύλου Μελά, υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Τζέκου και με την Ελένη Πιστοπούλου στο πιάνο.
•΄΄Γυναίκες΄΄, βίντεο παραγωγής της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά.
•΄΄Γαρύφαλλο στ' αυτί΄΄, Θεατρική παράσταση (απόσπασμα) του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης.
•Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, παρουσίαση έργου.
•Χορωδία ΚΑΠΗ Πολίχνης – Σταυρούπολης υπό τον χοράρχη Βασίλη Κασούρα.
•«Σκοπός ζωής», παρουσίαση έργου της οργάνωσης .
•Μουσικές επιλογές από DJ.
•Λήξη.                 
 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, πίνακες ζωγραφικής της Φωτεινής Αλεξίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.).



8 Μαρτίου: Αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση για τη γυναίκα
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.
Μπορεί η ιδέα για τον εορτασμό της Γυναίκας να προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες, το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλλίες.
Παρά τα σημαντικά βήματα των τελευταίων δεκαετιών, απέχουμε πολύ από την πραγματική ισότητα ιδιαίτερα στην εργασία και στα πολιτικά δικαιώματα και αυτό επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση 2018 για την ισότητα ανδρών και γυναικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία
•αν και οι γυναίκες είναι καλύτερα εκπαιδευμένες από τους άνδρες υποεκπροσωπούνται ευρέως στις θέσεις λήψης αποφάσεων στις εταιρίες και αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες στις χώρες της ΕΕ.
•υποεκπροσωπούνται και στην πολιτική αφού σε έξι χώρες (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα) εκπροσωπούν λιγότερο από το 20 % των μελών των κοινοβουλίων.
• Το χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς τη συμμετοχή στην απασχόληση έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια γύρω στο 11%.
• Το 44 % των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν το σπίτι και την οικογένειά τους, ενώ στο ένα τρίτο των κρατών μελών συμφωνούν με αυτή την άποψη γύρω στο 70 %.
• Η βία εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη καθώς μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει είτε φυσική, είτε σεξουαλική βία από τα 15 της χρόνια ενώ το 55 % των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.
«Δεν είμαστε ακόμη εκεί», είναι η χαρακτηριστική φράση  που συμπυκνώνει τα συμπεράσματα της αναφοράς της Κομισιόν, γι αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εξακολουθεί να είναι ημέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!