Παρουσιάστηκαν οι σύλλογοι που επιχορηγήθηκαν από το πρόγραμμα «Στηρίζω» σε εκδήλωση του ΥΜΑ-Θ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Μαρτίου 2019

Παρουσιάστηκαν οι σύλλογοι που επιχορηγήθηκαν από το πρόγραμμα «Στηρίζω» σε εκδήλωση του ΥΜΑ-Θ

Σε εκδήλωση του ΥΜΑ-Θ, σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, παρουσιάστηκαν οι 45 σύλλογοι και φορείς που επιλέχθηκαν, καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις, για να λάβουν τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης μέσα από το πρόγραμμα «Στηρίζω» για την «Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων της Μακεδονίας και της Θράκης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 13 από τους επιλεγέντες συλλόγους παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους, ακολούθησε η προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το δώρο», που παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Μπάτεν Βυτεμβέργης του Γιάκοπ Φρέι και αφορά τα κοινωνικά στερεότυπα αδυναμίας.
Επίσης, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Βασίλης Ντάρμας και Μαριάννα Αβραμάκη παρουσίασαν δύο κείμενα που αναφέρονται στην καρδιά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για τους «Αόρατους Ανθρώπους» της Όλγας Στέφου και ένα απόσπασμα από τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Την εκδήλωση κάλυψαν με την τέχνη τους μουσικοί του δρόμου, ενώ ακολούθησε ένα γεύμα προς τους καλεσμένους της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου απηύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη των συλλόγων και προς όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. Παραβρέθηκαν η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», η οποία μίλησε στο ακροατήριο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Άρης Αναστασάκης, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Ν. Ιωαννίνων, Γ. Στέφος, η διευθύντρια της ΕΡΤ3 Κυριακή Μάλαμα, η δημοτική σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης Ρία Καλφακάκου, ο Φώτης Μπίμπασης και εκπρόσωποι συλλόγων ΑΜΕΑ.
Η κοινωνική πολιτική είναι από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και στόχος του προγράμματος «Στηρίζω» είναι να ενισχύσει, χωρίς διακρίσεις, τις δράσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων και να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών σε πράξεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στις 6 μ.μ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου:

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι/ κυρίες και κύριοι/ φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Στηρίζω» του Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), μια προσπάθεια με στόχο την οργάνωση και ενίσχυση δράσεων κοινωνικής στήριξης ατόμων με αναπηρία, ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Για πολλά χρόνια το ΥΜΑΘ βρέθηκε εγκλωβισμένο σε πολιτικές εσωστρέφειας, δογματισμού και μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να απωλέσει ένα σημαντικό μέρος της δυναμικής του, αλλά και να καταστεί ένας απρόσιτος και απόμακρος, έως και εθιμοτυπικός φορέας κεντρικής διοίκησης, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών της Μακεδονίας και της Θράκης.  
Σε μια τόσο ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή, όπως αυτή της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές και τη καθημερινότητα των πολιτών, το ΥΜΑΘ παρέμενε απλός θεατής, μακριά από έργα υποδομής, στρατηγικές ανάπτυξης αλλά και στοχευμένες κοινωνικές δράσεις, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη ακραίων και επικίνδυνων ιδεολογιών.
Στη βάση της κοινωνικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και τοποθετώντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με αυτές τις χρόνιες παθογένειες,χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε με διαφάνεια και αξιοκρατία, αποκλείοντας κάθε μονομερή ενέργεια, στην προκήρυξη δημόσιων προσκλήσεων στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μέσω δημόσιας διαβούλευσης δώσαμε την ευκαιρία στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που στα χρόνια της κρίσης τοποθετήθηκαν στο περιθώριο, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στη ζωή, το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως ίσοι.
Το πρόγραμμα «Στηρίζω» αποτελεί την πιο γλαφυρή απεικόνιση αυτής της κοινωνικής πρωτοβουλίας. 45 σύλλογοι και σωματεία από τη Μακεδονία και τη Θράκη, εγκρίθηκαν, με διαφανείς, δημόσιες διαδικασίες, να χρηματοδοτηθούν σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ,  με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε θέματα στήριξης ατόμων με αναπηρία, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ευπαθών ομάδων σε διάφορες κοινωνικές δράσεις, μετατρέποντας το όραμα της κοινωνικής πολιτικής για ισότητα σε πράξη.
Κι αυτή δεν είναι η μοναδική μας πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις» ύψους 210.000 ευρώ που έχει ήδη υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, δίνοντας πνοή στα όνειρα και τις ζωές των νέων ανθρώπων, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα στους τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και των Τοπικών Ποιοτικών Προϊόντων που επίκειται, υπογραμμίζει τόσο το νέο, αναβαθμισμένο ρόλο του ΥΜΑΘ όσο και την προσήλωσή μας στη χάραξη μιας πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο.
Σε αυτόν το νέο ρόλο του ΥΜΑΘ, που σήμερα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να αναδεικνύουμε με την υλοποίηση του προγράμματος «Στηρίζω», δεν θα μπορούσε να παραβλέψει κανείς τη σημαντική προσφορά της προκατόχου μου Κατερίνας Νοτοπούλου, με την οποία μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και οράματα. Τόσο η υλοποίηση των «Νεανικών Δράσεων» όσο και του «Στηρίζω», αποτελούν επιστέγασμα των προσπαθειών της Κατερίνας να καταστεί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ένας φορέας ανοιχτός προς τους πολίτες, που αφουγκράζεται τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους, ώστε να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Μια πολιτική που συνεχίζουμε και ακολουθούμε πιστά με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στη ζωή. Μια πολιτική που θα υπηρετήσει και η Κατερίνα ως αυριανός δήμαρχος της πόλης μας.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους φορείς που επιλέχθηκαν για τις δράσεις τους, να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του τόσου σημαντικού προγράμματος για τη Βόρεια Ελλάδα.
Και επειδή αυτό το πρόγραμμα δεν θα υπήρχε και δεν θα είχε επιτελέσει τον ρόλο του χωρίς την Κατερίνα και επειδή μας τιμάει σήμερα όλους και όλες με την παρουσία της, θα ήθελα να βγω λίγο εκτός προγράμματος και να καλέσω  στο βήμα την υποψήφια δήμαρχο για το Δήμο Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας. Ευχαριστώ»




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!