Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συντηρεί, αναβαθμίζει και προβάλλει τα πολιτιστικά και τουριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

04/03/2019

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συντηρεί, αναβαθμίζει και προβάλλει τα πολιτιστικά και τουριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Στην αναβάθμιση και προβολή τουριστικών και πολιτιστικών πόρων της Θεσσαλονίκης, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τη χρηματοδότηση σχετικών έργων με 1 εκ. ευρώ.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ φορέας υλοποίησης των παρεμβάσεων είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, χωρίς προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματός της δεν μπορεί να υπάρξει. Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στοχεύουμε από κοινού στη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και στην αναβάθμιση και ανάδειξη των τουριστικών και πολιτιστικών χώρων, μνημείων και τοποσήμων, για την ενίσχυση της εικόνας και του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν πληρούν το κριτήριο της συμπληρωματικότητας, με έργα άλλων φορέων στα ίδια σημεία, ώστε να έχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».
Ανάμεσα στα έργα που προωθούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του Αγιάσματος Αγίου Ιωάννη, η αποκατάσταση της προσβασιμότητας και η επανάχρηση των υπερώων του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, η ενίσχυση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, αλλά και η συντήρηση, προστασία και ανάδειξη τωνΔυτικών Τειχών της πόλης σε συγκεκριμένα σημεία τους.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου«όπου έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων, έργων και παρεμβάσεων, μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης δεν αφήνουμε κανέναν τομέα που αφορά στον πολιτισμό εκτός αυτών. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ο πολιτισμός είναι ανάπτυξη και επιστρέφει στους πολίτες και τον τόπο κάθε ευρώ που διαθέτουμε γι’ αυτόν».
Στο Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη η διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και στην Αγία Σοφία είναι σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με τα έργα της ανάπλασης του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας και της ανάπλασης των πεζοδρόμων Ικτίνου και Ζεύξιδος.
Στην Αρχαία Αγορά προγραμματίζονται διάδρομοι κίνησης επισκεπτών, εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία, πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης, αλλά και σύγχρονες ψηφιακές υποδομές. Οι παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπως και με το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων που περιβάλουν την Αρχαία Αγορά.
Στην εξεταζόμενη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη των Δυτικών Τειχών, προκρίνεται η περιοχή της οδού Στουρνάρα, όπου η παρέμβαση συνδέεται και με το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξυγίανση χώρου πρασίνου και τμήματος του συγκεκριμένου δρόμου κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!