Eκδήλωση ΚΕΑΣΜ για την ''Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα'' - H εισήγηση Νίκου Φιλίππου



Eκδήλωση ΚΕΑΣΜ για την ''Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα'' - H εισήγηση Νίκου Φιλίππου

Ένας Υπουργός Επενδύσεων και παρέμβαση ΕΕ για την αποφυγή των μετεγκαταστάσεων και την ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης!


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα που έλαβε χώρα εχθές Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών ''Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης'' σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με συμμετέχοντες μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας για την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Νίκου Φιλίππου

Υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη, μόνο αν την αντιμετωπίσουμε με το όνομα της, χωρίς τις αναπηρίες της ελίτ, όπως επεσήμανε ο καθηγητής της Σορβόννης κος Πρεβελάκης.
Είναι αποδεδειγμένη η μεγάλη συρρίκνωση παραγωγής και εισοδημάτων της Βόρειας Ελλάδας.

Ευχαριστούμε το ΚΕΑΣΜ για την τιμή που μας κάνει να είμαστε ένας από τους ομιλητές σε αυτή την σπουδαία εκδήλωση. Εκτός από την προσωπική παρουσία σε εταιρείες, είμαι Πρόεδρος στο think-tank Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα που απαρτίζεται από επιχειρηματίες της παραγωγής και των επενδύσεων μόνο (δεν υπάρχουν υπηρεσίες ή άλλοι χρήσιμοι κλάδοι).

Είμαι επίσης ένας (1) από τις 320 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών που έχουν συμπτυχθεί ενυπογράφως για τη μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία επενδύσεων και ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα, που είναι το πρόβλημα της χωροταξίας. Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ειδικού σκοπού, με αυτούς που υπέγραψαν, να έχουν 15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις το 50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ. Και για να μην ξεχνιόμαστε, με κάθε σεβασμό στα πρόσωπα, ήμουν για πάνω από 30 χρόνια σε όλα τα συμβούλια ΣΕΒ Κεραμοποιίας, ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, US – Greek Business Council, ΙΜΧΑ από θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και απλού συμβούλου. Άλλωστε και η ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση σε Ελβετία και ΗΠΑ αφορούσε τη Διεθνή και Συγκριτική Οικονομική Ανάπτυξη.

Είναι επίσημα αποδεδειγμένη η διαχρονική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Επίσημα έχασε το 65% του ΑΕΠ της σε ~15 χρόνια με τα ίδια γεωστρατηγικά δεδομένα. Από 1η περιφέρεια της χώρας το 1998 - πάνω και από την Αθήνα κατά 14%- “βυθίστηκε” στη 9η θέση σήμερα και το ΑΕΠ της περιοχής από το 92% της ΕΕ τότε, “έπεσε” στο 52%. Το επιβεβαιώνουν συνέχεια ο ΟΟΣΑ, Eurostat. Δημιουργεί απορίες η αφωνία σε αυτήν τη σημαντική διαπίστωση. Ο καθηγητής Πρεβελάκης το απέδωσε στην αναπηρία της τοπικής ελίτ ...γιατί οι τοπικοί ηγέτες είναι συναινετικοί στην Αθήνα και αυστηροί στο τοπικό κοινό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα ουσιώδες.

Θα προκαλούσε έκρηξη ενδιαφέροντος ο ΕΝΑΣ υπουργός Επενδύσεων με όλες τις αρμοδιότητες, να έχει πραγματική έδρα την Θεσσαλονίκη. Όχι όλες οι αρμοδιότητες στην Αθήνα και σε Επιτροπή 8 Υπουργών στην Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων με τους αντίστοιχους οι Γενικοί Γραμματείς.
Οι επιχειρήσεις έχουν δουλειά τους να εργάζονται και να επενδύουν, πάνω από πολιτική και στενά ενδιαφέροντα. Για αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε σε αυτά που έχουν θετικό πρόσημο, αλλά και σε αυτά που φρενάρουν τη χώρα και ειδικά την ΠΚΜ πάνω από μια δεκαετία.

Για την Θεσσαλονίκη χρειάζονται επειγόντως 5 προτεραιότητες:

Και αυτό είναι η είδηση: Η ΕΕ και ο Πρόεδρος Juncker, σε προσωπική επιστολή προς τον Νίκο Φιλίππου για λογαριασμό των 320 μεγάλων επιχειρήσεων, μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε θετικά για το χωροταξικό, για την πρόσκληση νέων επενδύσεων και την αποφυγή της ερήμωσης, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια και τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Να διορθωθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο με τις καταστροφικές διατάξεις της χωροταξίας που ψηφίστηκαν από την Περιφέρεια και προβλέπουν καθαρά -ναι σήμερα- νέα λουκέτα με τις βίαιες μετεγκαταστάσεις- λουκέτα στη χαμηλή και μέση όχληση στη παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας και με τους παράνομους χάρτες την ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης- που όλοι κόπτονται ότι ενδιαφέρονται. Είναι αδιαμφισβήτητα αποδεκτό και διεθνώς ότι είναι υπαρκτό το θέμα, παρόλο που μερικοί τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να το κουκουλώσουν. Ποια ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει με τις απειλές λουκέτων. Καμιά. Το θέμα αυτό το υποστηρίζουν ενυπόγραφα οι 320 επιχειρήσεις με το μισό ΑΕΠ της ΠΚΜ, 5 δήμαρχοι με 400.000 κατοίκους, 8 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές- όλων των κομμάτων και 4 μεγάλοι οικονομικοί φορείς.
Η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για ένα θέμα ever.

Στους αναπτυξιακούς νόμους να καθιερωθεί αυξημένο ποσοστό κατανομής των κονδυλίων για την Β. Ελλάδα- λόγω της μακρόχρονης αποεπένδυσης.

Να καθιερωθεί ένας -1- υπουργός επενδύσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όλες οι κυβερνήσεις τον όρισαν και μετά κάπως περίεργα ... τον άφησαν. Να υλοποιηθεί επιτέλους.

Η ζώνη καινοτομίας να γίνει σε όλο το νομό με τα 600.000 μ² κενά κτίρια χαμηλού κόστους και όχι ξανά νέα ακριβά και κρατικοδίαιτα real estate, σαν ένα ιδεοπωλείο.
Το επεσήμανε επανειλημμένα και η ΕΕ.

Για δε τη ΔΕΘ, να γίνει ένα μεγάλο εκθεσιακό με σύμβαση παραχώρησης στο Καλοχώρι σε 9 μήνες και όχι μια μακέτα – μελέτη για μετά το 2030! Τα κτίρια είναι γερασμένα εδώ και 10ετίες. Είναι στο Υπερταμείο. Που ακούστηκε νέο εκθεσιακό στο κέντρο στον κόσμο και με κρατικά χρήματα που δεν υπάρχουν. Όλα τα νέα εκθεσιακά γίνονται στις παρυφές των πόλεων.

Για τη χώρα 4 είναι οι προτεραιότητες:

Να επιστρέψουν μέρος από τις 100 δις καταθέσεις. Είναι το 60% του ΑΕΠ ή των καταθέσεων. Δεν συνέβη πουθενά αλλού σε τέτοιο ποσοστό. Καμιά χώρα δεν έζησε από πλειστηριασμούς χωρίς επαναπατρισμούς καταθέσεων. Όλες το πέτυχαν.

Να εκκαθαριστούν τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο που είναι 220 δις (εφορίες και ταμεία) και περιέχουν μέσα τους προσαυξήσεις 300-500%, δηλαδή πάνω από το ΑΕΠ της χώρας.
Δεν υπάρχουν στον κόσμο τέτοια φαινόμενα. Να γίνει οριζόντια εκκαθάριση προσαυξήσεων και εξωλογιστικών προσδιορισμών, αλλιώς δεν θα προχωρήσει η χώρα με ελάχιστους εξωδικαστικούς.

Αναχρηματοδότηση και οριζόντια ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που μόλις ήταν στα 110 δις, με καταθέσεις 130 δις και χορηγήσεις 175 δις. Δεν υπάρχει στον κόσμο τέτοια εικόνα.
Ήδη οι τράπεζες έχουν πάρει ανακεφαλαιοποίηση ±50 δις ευρώ. Να γίνουν οριζόντιες ρυθμίσεις με διαγραφές υπερημεριών και προσαυξήσεων και χαμηλά επιτόκια. Δεν υπήρξε άλλη λύση σε κανένα μέρος του κόσμου.

Και πάλι ένας υπουργός επενδύσεων για fast track επενδύσεις παντού!

Θα μπορούσε να πει κανείς μόνο διαπιστώσεις, ευχές και στόχους χωρίς συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα μέτρα. Εμείς διαλέγουμε μερικά και συγκεκριμένα που μπορούν να γίνουν αύριο να έχουν καθαρό αποτύπωμα και να μην χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση.

Συγκρούονται οι πραγματικά 2 θεμελιώδεις λογικές της ανάπτυξης ή της υποτίμησης.
Χρειάζεται νέα ατζέντα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!