Τα νέα 1084 ακίνητα του Δημοσίου που εξαιρέθηκαν απο το Υπερταμείο





ΤΑ ΝΕΑ 1084 ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Με νέα απόφαση στις 17 Μαΐου, του Υπουργού Οικονομικών, άλλα 1084 ακίνητα του Δημοσίου εξαιρέθηκαν από την σκανδαλώδη λίστα των 10119 ακινήτων του Δημοσίου που παραχωρήθηκαν πέρσι τον Ιούνιο στο Υπερταμείο. Πρόκειται για την δεύτερη απόφαση εξαίρεσης μετά από αυτή του Ιανουαρίου, με την οποία 2330 ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο.
Μετά τις εξαιρέσεις των δύο αποφάσεων, παραμένουν στο Υπερταμείο 6705 ακίνητα.
Την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, σε ελάχιστους Δήμους έγινε αναφορά για τα ακίνητα που έχουν περάσει στο Υπερταμείο.
Στις 19 Ιουνίου 2018, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, το 0,39% της επιφάνειας της Ελλάδας, στο Υπερταμείο των δανειστών. Η αξία των ακινήτων αυτών υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 25 δις ευρώ. Θεωρητικά τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται ως «προίκα» στο Υπερταμείο σε περίπτωση που στο μέλλον η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερκαλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο μέλλον. Είναι πολύ πιθανό οι τρόικα να ζητήσει να γίνει αναπλήρωση των ακινήτων που εξαιρέθηκαν με νέα και κυρίως από την περιοχή του Δήμου Αθηναίων μιας και τώρα ολοκληρώνονται στον Δήμο οι διαδικασίες του Κτηματολογίου.
Με την νέα απόφαση (ΦΕΚ 1866/Β/27-5-2019), βάσει των ΚΑΕΚ που αναφέρονται, εξαιρούνται κυρίως αθλητικοί χώροι, σχολικές εγκαταστάσεις, δασικές εκτάσεις, στρατόπεδα και ακίνητα που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Από τα 1084 εξαιρούμενα  ακίνητα, τα 549 βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα 173 στην περιοχή της Αττικής και τα  133 στην περιοχή του Μεσολογγίου.
Έχουν εξαιρεθεί πλήρως τα ακίνητα που βρίσκονται στα Ιωάννινα και τους Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα ακίνητα που εξαιρούνται βρίσκονται στους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη ( 326 ακίνητα),  Μεσολογγίου (130) , Βόλβης (75), Παιανίας (45) και Ιωαννιτών (42).
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιρέθηκαν πυκνόφυτες δασικές εκτάσεις, και του Σέιχ-Σου, συνολικού εμβ. 165.718.121 τ.μ. καθώς και δασοχορτολιβαδικές εκτάσεις συνολικού εμβ. 788.368.215 τ.μ., όπως και εκτάσεις πέριξ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
Μετά τις δύο αποφάσεις τα περισσότερα ακίνητα που παραμένουν στο Υπερταμείο, 2691 βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και 1419 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 Πέραν των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης οι πέντε πρώτοι νομοί με τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταβίβασης ακινήτων είναι οι: Μαγνησίας (432 ακίνητα), Καβάλας (213), Ευρυτανίας (183), Αιτωλίας και Ακαρνανίας (178) και Αχαΐας (152).
Ανά Δήμο τα περισσότερα ακίνητα που παραμένουν στο Υπερταμείο βρίσκονται στους Δήμους: Σπάτων-Αρτέμιδας (769 ακίνητα), Βόλου (430), Ελευσίνας (365), Μεγαρέων και Πυλαίας-Χορτιάτη (από 341 ακίνητα).
Της σχετικής απόφασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είχε προηγηθεί σχετική εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 1626/Β/10-5-2019).
Από το κείμενο της εξουσιοδότησης αυτής προκύπτει πως προκείμενου  να συνταχθεί η νέα λίστα των 1084 ακινήτων, ελήφθησαν υπ’ όψιν σχετικές επιστολές των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Βριλησσίων. Επίσης ελήφθησαν υπ΄όψιν σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων αλλά κυρίως των Διευθύνσεων Δασών Θεσσαλονίκης και Αττικής.
Παρακάτω βρίσκονται σχετικοί πίνακες για τα ακίνητα που παραμένουν στο Υπερταμείο μετά και τις δύο αποφάσεις εξαίρεσης.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ)
ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ Ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ)
ΠΙΝΑΚΑΣ 3. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ 4. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ 5. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ Ή ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
























Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!