Με κάθε επισημότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Κρητών Μακεδονομάχων στο Ωραιόκαστρο. Δήλωση του Γ. Καπετανάκη στο avatonpress.gr [video] [φώτο]


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Κρητών Μακεδονομάχων στο πάρκο δίπλα απο το δημασχείο Ωραιοκάστρου.  Ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ"  σε συνεργασία με τον δήμο Ωραιοκάστρου προχώρησαν ύστερα απο απόφαση του ΔΣ στην ανέγερση Μνημείου Κρητών Μακεδονομάχων ως φόρος τιμής για την συμβολή των Κρητών εθελοντών Μακεδονομάχων στην ελευθερία της Μακεδονίας. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, υποχήφιοι, δήμαρχοι και δημ σύμβουλοι και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, αλλά και μεγάλο πλήθος κόσμου.
Οι Κρήτες Μακεδονομάχοι ήταν οι πλέον εμπειροπόλεμοι και ικανοί αγωνιστές της εποχής, λόγω των αλλεπάλληλων επαναστάσεων τους κατά των Τούρκων. Διακρίνονταν από υψηλό εθνικό φρόνημα, φιλοπατρία, και αγάπη προς την ελευθερία. Αγνοί πατριώτες οι οποίοι άφησαν το νησί τους και εθελοντικά πολέμησαν, κινδύνευσαν και πολλοί θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευάγγελος Φυλακτός. 
Για την προσφορά των Κρητών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, γράφει ο Γεώργιος Μόδης (Μοναστηριώτης Μακεδονομάχος και αργότερα υπουργός) « Πώς βρέθηκαν από τα Κρητικά βουνά στην απόμερη αυτή Μακεδονική γωνιά, που μόνο ακουστά την είχαν τόσοι πολλοί Κρητικοί, είναι από τα θαυμαστά της ελληνικής ψυχής. Έμαθαν ότι ζητούνταν παλικάρια πρόθυμα να παίξουν την ζωή τους για ένα εθνικό σκοπό και έτρεξαν για την σωτηρία των αδελφών Μακεδόνων. Ολόκληρος η Κρήτη είχε μεταβληθεί σε στρατόπεδο του Μακεδονικού Αγώνος..»
Δεν τελειώνει όμως στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα η εθελοντική δράση των Κρητών. Στην μεγάλη απελευθερωτική εξόρμηση του 1912-13 συγκροτούνται εκ νέου εθελοντικά σώματα, παρότι η Κρήτη δεν έχει ακόμη ενωθεί με την Ελλάδα. Το «Ανεξάρτητο Σύνταγμα Κρητών», ο «Ιερός λόχος Κρητών Φοιτητών» η «Φάλαγγα Κισσάμου» και συνολικά 77 εθελοντικά σώματα δύναμης 3.500 αντρών, δίνουν το παρών στις
μάχες στο Ηπειρωτικό και στο Μακεδονικό μέτωπο. Το Μέτσοβο, η Σιάτιστα και άλλες πόλεις ελευθερώνονται από τα σώματα των εθελοντών.
Η συμβολή και οι θυσίες των Κρητικών στο Μακεδονικό αγώνα 1903-1908 και στους Βαλκανικούς πολέμους ήταν μεγάλη, αποτελεσματική, ηρωική και αποκλειστικά εθελοντική!!
Την 26-10- 1912 στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης τιμητικά παρελαύνει πρώτο τάγμα Κρητών, σκηνή που περιγράφεται και από αντίστοιχη μαντινάδα:
«..Ήτανε θέλημα Θεού,
ήτανε θεία δίκη,
πρώτοι να μπουν οι Κρητικοί,
μες στη Θεσσαλονίκη…»







Αποκλειστική δήλωση του Γ. Καπετανάκη στο avatonpress.gr











Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!