Για τον σύγχρονο Δήμο Ωραιοκάστρου της Ανθρωπιάς και της Δημοκρατίας! Για τον Δήμο των πολλών! άρθρο του Νίκου Πασσιά


Για τον σύγχρονο Δήμο Ωραιοκάστρου της Ανθρωπιάς και της Δημοκρατίας! Για τον Δήμο των πολλών!

Άλλοι επιδίδονται σε επίδειξη πολιτικών πυροτεχνημάτων γεμίζοντας γυαλιστερά φυλλάδια, τάζοντας τον ουρανό με τ’ άστρα. Άλλοι, ακόμα χειρότερα, ελλείψει ακόμα και τέτοιων ιδεών, περιορίζονται στην πολιτική της καταγγελίας και της διαχείρισης των προβλημάτων. Ενδείξεις πολιτικής ανεπάρκειας.
Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και απαιτούνται έργα που θα τα λύσουν. Δεν είμαστε, όμως, εδώ για να τάζουμε τα αυτονόητα προσπαθώντας να κάνουμε την πιο φαντασμαγορική επίδειξη από χάντρες και καθρεφτάκια για μεταξωτές κορδέλες. Η νέα εποχή απαιτεί υπεύθυνη πολιτική, στρατηγικό σχεδιασμό και χάραξη πολιτικών. Απαιτεί τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

  • Δεν αρκούμαστε στην αποκομιδή σκουπιδιών. Προωθούμε την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
  • Δεν αρκούμαστε στην αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με led. Υλοποιούμε μια νέα ενεργειακή πολιτική με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες για τοπική παραγωγή ενέργειας, προσβάσιμη για όλους και κοινωνική ανταπόδοση.
  • Δεν αρκούμαστε σε νέες γεωτρήσεις και σύνδεση με την ΕΥΑΘ. Εξασφαλίζουμε την ορθολογική διαχείριση υδάτινων και φυσικών πόρων στη λογική της αειφορίας από τον Δήμο μας και δεν παραχωρούμε τη διαχείριση σε χέρια τρίτων.
  • Δεν μιλάμε απλά για πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά για άμεση και εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση αιτημάτων πολιτών.
  • Δεν μιλάμε απλά για διαφάνεια. Ασκούμε συμμετοχική διοίκηση και καταρτίζουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό. Μιλάμε για πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο και σχεδιασμό. Για προστασία των πολλών από τα συμφέροντα των λίγων.
  • Δεν μιλάμε απλά για δρόμους και λακκούβες, αλλά για σύνδεση του δήμου μας με το κέντρο της πόλης, τους οδικούς άξονες της περιοχής και τα μέσα σταθερής τροχιάς για συγκοινωνιακούς και εμπορικούς σκοπούς.
  • Δεν αρκούμαστε σε πεζόδρομους και πάρκα. Προχωράμε σε εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας με δίκτυο δημόσιων χώρων, αστικών χώρων πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Για μια ευφυή και προσβάσιμη πόλη.
  • Δεν αρκούμαστε στο μητρώο ανέργων. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, αναδεικνύουμε τα τοπικά προϊόντα, αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας μέσω της στήριξης της κοινωνικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Δεν μιλάμε για “διαχείριση” των αδέσποτων. Προχωράμε σε καταγραφή των αδέσποτων ζώων, σήμανση, εμβολιασμό, στειρώσεις και εφαρμογή του νόμου με σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής.
  • Δεν αρνούμαστε απλά νέα λατομεία. Προωθούμε τη συνολική αξιοποίηση του ορεινού όγκου με υποδομές θεματικού τουρισμού (αθλητικού, ποδηλατικού, ιστορικού, περιπατητικού, κ.ά.) και αναψυχής.
  • Δεν αρκούμαστε στην ανάδειξη της λαογραφικής κληρονομιάς μας, την προμήθεια μικροφωνικών και τραπεζοκαθισμάτων. Συγκροτούμε μια ισχυρή σύγχρονη τοπική πολιτιστική ταυτότητα και την αξιοποιούμε σαν αναπτυξιακό πόρο.
  • Δεν αρκούμαστε στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών. Ενθαρρύνουμε τον μαζικό αθλητισμό και την εμπλοκή του τοπικού πληθυσμού σε αθλητικές δραστηριότητες.
  • Δεν αρκούμαστε στην βελτίωση των δομών παιδείας. Υλοποιούμε προγράμματα συνεχούς κατάρτισης και δημιουργικής ενασχόλησης για κάθε ηλικία.
  • Δεν αρκούμαστε στην βελτίωση των δομών υγείας. Διεκδικούμε νέες δομές σε κάθε οικισμό και στελέχωση των υπαρχόντων. Υλοποιούμε προγράμματα για την πρόληψη και διατήρηση της καλής υγείας του τοπικού πληθυσμού.
  • Δεν μιλάμε απλά για δομές πρόνοιας, αλλά για ένα κοινωνικό δίχτυ αλληλεγγύης.
  • Δεν αρκούμαστε στην επικοινωνία των τοπικών κοινωνιών. Επιδιώκουμε την κοινωνική συνοχή.
  • Λύνουμε τα άμεσα και καθημερινά. Σχεδιάζουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου της νέας εποχής με κοινωνικό και προοδευτικό προσανατολισμό. Τον Δήμο της Ανθρωπιάς και της Δημοκρατίας. Τον Δήμο των πολλών!

Φίλοι συμπολίτες,

Αντιλαμβάνομαι τον Δήμο Ωραιοκάστρου σαν μια ενιαία οργανική και διοικητική οντότητα, που σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται ενιαίο σχέδιο διοίκησης και ανάπτυξης.
Αυτές είναι επιγραμματικά οι θέσεις και κατευθύνσεις που υιοθετώ και δεσμεύομαι να προωθήσω.
Νιώθω την ανάγκη για υπέρβαση κάθε είδους στεγανών και συγκρότηση μιας αυθεντικής κοινωνικής συμμαχίας με προοδευτικά χαρακτηριστικά.
Πιστεύω ότι η εκλογή ικανών και προσιτών ανθρώπων με γνώση των αναγκών και μιας διοίκησης με ήθος, σχέδιο, καλές πρακτικές και συνεργατική κουλτούρα είναι κρίσιμα στοιχεία για την πορεία του Δήμου.
Αισθάνομαι ακέραιο το καθήκον, προσωπικό και της γενιάς μου, να αναλάβω τις κοινωνικές μου ευθύνες και να συνεχίσω να υπηρετώ την κοινωνία από θέσεις μεγαλύτερης ευθύνης.

Η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια μας!
Μαζί προχωράμε…

Νίκος Πασσιάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ωραιοκάστρου | Δ.Ε. Μυγδονίας


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!