Ορεινός όγκος Ωραιοκάστρου: παρελθόν, παρόν και μέλλον του Γιώργου Μουρατίδη


Ορεινός όγκος Ωραιοκάστρου: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του νόμου Θεσσαλονίκης, το Ωραιόκαστρο, όπως ακριβώς δηλώνει και το ίδιο το όνομά του. Το συγκριτικό  πλεονέκτημα της περιοχής, το ανάγλυφό της. Με τον  μεγάλο ορεινό όγκο και τις πολλές κορυφές (όρος Σιβρή), τη χαμηλή βλάστηση και τα εκτεταμένα πευκοδάση. Ένα μεγάλο μέρος είναι δημοτική έκταση, το λεγόμενο δασόκτημα, πέραν όμως αυτού η έκταση του φθάνει μέχρι τα όρια του δικό μας δήμου με τον δήμο Κιλκίς και Λαγκάδα.

Το παρελθόν: Πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστό μέσα από ημερίδες αλλά και δημοσιεύσεις ό,τι μεγάλο μέρος αυτού του ορεινού όγκου φιλοξενεί εδώ και 100 χρόνια οχυρωματικά μνημεία από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Πρόσφατα όμως ανέκυψε και το θέμα με τις άδειες για  δύο  νέα λατομεία, ένα θέμα μείζον και ίσως το σοβαρότερο για την επιβίωση όλων όσων κατοικούν γύρω από αυτά, αλλά και του ίδιου του βουνού. Και εδώ το παρελθόν ίσως δώσει την λύση για το μέλλον. Η αξιοποίηση λοιπόν και  η ανάδειξη τους και ο θεματικός τουρισμός είναι η απάντηση για να αποχαρακτηριστεί όλη η περιοχή. Αρκετά πήραν, ώρα να δώσουν!

Το παρόν: όντας από τα παιδικά μου χρόνια λάτρης του βουνού και ποδηλάτης μέσα σε αυτό, μετακομίζοντας σε αυτόν τον υπέροχο τόπο δεν άργησα να ανακαλύψω το βουνό μας. Η ιστορία στον δικό μας κύκλο γνωστή. Ιδρύσαμε τον ποδηλατικό σύλλογο Ωραιοκάστρου το 2012, έμεινα πρόεδρος μέχρι τέλος του 2018, φτιάξαμε μια ισχυρή ομάδα που είναι σήμερα παρόν και συνεχίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα έργο αξιοποίησης και προστασίας του βουνού. Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με πανελλήνια πρωταθλήματα, θεματικά σεμινάρια για δημιουργία ποδηλατικών μονοπατιών, θωράκιση με την μόνιμη παρουσία μας στο βουνό από κάθε λογής κακόβουλη ενέργεια, η μόνη αδειοδοτημένη πίστα κατάβασης πλαγιάς εν Ελλάδι σε δασική έκταση. Ένα δίκτυο ποδηλατικών μονοπατιών με απίστευτη ομορφιά, χάραξη αλλά και τεχνογνωσία, έδωσαν μια αίγλη στο Ωραιόκαστρο που έλειπε, αλλά και του αξίζει. Δεκάδες ποδηλάτες επισκέπτονται κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα το Ωραιόκαστρο, για να ποδηλατήσουν στο βουνό και να μείνουν εδώ, εντός και εκτός. Άλλη μια μορφή θεματικού τουρισμού και εξωστρέφειας που έβαλε τον τόπο μας στον πανευρωπαϊκό χάρτη του ποδηλάτου βουνού.

Το μέλλον: ιστορία και ποδήλατο. Πλήρη αξιοποίηση ορεινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων στον ορεινό όγκο. Με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και με οικολογικό πρόσημο σχεδιάζουμε την πλήρη αξιοποίηση του μέσα από προτάσεις που λειτουργούν δεκαετίες με απόλυτη επιτυχία στο εξωτερικό. Ολοκληρώνουμε το πρώτο ποδηλατικό πάρκο τόσο κοντά σε μεγάλο δήμο με πληθώρα μονοπατιών για όλες τις ηλικίες και επίπεδα και δίνουμε  τη δυνατότητα να τα ποδηλατήσουν οι πάντες και  να γνωρίσουν το Ωραιόκαστρο. Ενώνουμε την ιστορία με την αναψυχή μέσα από τις ήδη σηματοδοτημένες ποδηλατικές διαδρομές που περνάνε από τα μνημεία, θέτουμε τις βάσεις για πεζοπορία μέσα από μονοπάτια με ποιότητα και ασφάλεια, προτείνουμε τη δημιουργία και άλλων δραστηριοτήτων που δεν ρυπαίνουν, δεν οχλαγωγούν, δεν διαταράσσουν την φυσική ισορροπία στο δάσος. Προτείνουμε και θέλουμε τη διαχείριση του δασοκτήματος από τους ίδιους τους δημότες και φορείς του Ωραιοκάστρου. Κάνουμε το βουνό μας δεύτερο σπίτι μας.

Μόνο μαζί μπορούμε!

Μουρατίδης Γιώργος: ιδρυτής και πρόεδρος (2012-2018) του Ποδηλατικού συλλόγου Ωραικάστρου. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δ.Ε Ωραιοκάστρου με τον συνδυασμό «Συνεργασία Τώρα» και υποψήφιο δήμαρχο τον Ανέστη Πολυχρονίδη.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!