“Η ορθή εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ευρωπαικών προγραμμάτων” του Γιώργου Χατζηγεωργίου *


Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι δίχως την συνδρομή των ευρωπαικών προγραμμάτων δεν μπορούν να γίνουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ως εκ τούτου, όσοι δήμοι  βλέπουν λίγο παραπέρα από τη μύτη τους, αρχίζουν να οργανώνονται, ώστε να μπορέσουν να εξοικονομήσουν  πόρους και να υλοποιήσουν έργα που υποσχέθηκαν στους πολίτες. 

Όταν αναφερόμαστε στο νέο ΕΣΠΑ, (νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 ΠΔΠ) εννοούμε ένα μεγάλο ποσό  χρημάτων που ανέρχεται στα 21,7  δις και που οι δήμοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν ώστε τα οφέλη που θα προκύψουν να φθάσουν στους πολίτες. Οι δήμοι όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν έναν αναπτυξιακό ρόλο και γι’ αυτό πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο, όραμα και τεχνογνωσία.

Μετά από μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα, σήμερα δεν υπάρχει πλέον η στενή επιτροπεία των μνημονίων. Ως εκ τούτου οι πολίτες και η κοινωνία γενικότερα μπορούν να ελπίζουν σε μέρες οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια ανασυγκρότησης και σε αυτόν τον τομέα μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι υγιείς οικονομικές δυνάμεις του τόπου.

Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 - 2027 αποτελεί μια τέτοια λύση. Το νέο όμως ΕΣΠΑ εμπεριέχει σειρά χαρακτηριστικών υψηλών απαιτήσεων. Είναι άκρως ανταγωνιστικό και έχει πολύ σύνθετες τεχνικές, επιστημονικές και διοικητικές απαιτήσεις. Η εμπειρία μου στην διαχείριση και υλοποίηση  ευρωπαικών προγραμμάτων  στο γεγονός ότι η διεκδίκηση τέτοιων πόρων απαιτεί μια σωστή προετοιμασία και επίσης τη δημιουργία υποστηρικτικής ομάδας με τεχνογνωσία που θα κατευθύνει και θα καθοδηγεί το προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Φυσικά, οι δήμοι για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το «νέο ΕΣΠΑ» θα πρέπει να ξεπεράσουν τις όποιες αγκυλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, θα πρέπει να ξεπεραστούν παλαιοκομματικές νοοτροπίες, που ήταν από τις αιτίες να φθάσει η χώρα στην κρίση και φυσικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας.

Τα επιχειρησιακά και τομεακά προγράμματα του «νέου ΕΣΠΑ» συγκεκριμένα προβλέπουν:
  •         Επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών και στον τομέα του περιβάλλοντος, όπου όμως δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες οι επενδύσεις σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ
  •         Δράσεις για την προσαρμογή και το μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής (συμπεριλαμβανομένων αντιπλημμυρικών και δασοπροστασίας)
  •         Επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας που αφορούν τις ανανεώσιμες και την ενεργειακή απόδοση. Δεν αναφέρονται οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια εκτός των έξυπνων συστημάτων διανομής.
  •          Δράσεις προστασίας ανάπτυξης και προβολής της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και οικοτουρισμού, των πολιτιστικών υπηρεσιών και της δημόσιας τουριστικής περιουσίας
  •          Υποδομές για την προσωρινή υποδοχή, καθώς και για τη στέγαση μεταναστών, προσφύγων και ατόμων που ζητούν ή βρίσκονται υπό διεθνή προστασία.


Το «νέο ΕΣΠΑ»,  όπως όλα δείχνουν, παίρνει «σάρκα και οστά», Ήδη το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μελετών με σκοπό την ωρίμανση έργων υποδομής που εμπίπτουν στους θεματικούς στόχους που έχουν τεθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Απομένει και οι δήμοι να είναι έτοιμοι, να έχουν ιεραρχήσει προτεραιότητες και να κινηθούν, ώστε τα έργα που προγραμματίζουν να μπουν σε ρυθμούς χρηματοδότησης. Όλα φυσικά αυτά απαιτούν γνώση των αναγκών στο δήμο μας, ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Η παράταξή μας «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ», ο υποψήφιος δήμαρχος Ανέστης Πολυχρονίδης και η ομάδα μας πιστεύω ότι έχουν όλα τα εχέγγυα για τον σχεδιασμό, την διεκδίκηση και την την  υλοποίηση τέτοιων στόχων.


* Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι βιολόγος - εκπαιδευτικός στο 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ" και υποψήφιο δήμαρχο τον Ανέστη Πολυχρονίδη
.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!