«ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2019» στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Όπως κάθε χρόνο ανελλιπώς από το έτος ιδρύσεως του ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου - Κορδελιού  «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» αναβιώνει για 24η χρονιά το παραδοσιακό έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ  την Κυριακή 23 και την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 στις 20:00, στο πάρκο Σμύρνης(δίπλα στο δημοτικό γήπεδο Κορδελιού).

Είσοδος Ελεύθερη.

Τόσο στην  ιστορία όσο και στην λαογραφία του Εθίμου βρίσκουμε ότι ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
Στη εποχή του Ομήρου, χρησιμοποιούσαν την μαγεία του ΚΛΗΔΟΝΑ για να μαντέψουν τα μελλούμενα.
Η ονομασία ΚΛΗΔΟΝΑΣ προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα κλήω που σημαίνει ότι καλώ κάποιον με ευχάριστους ήχους. Η λέξη ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ παράγεται από την αρχαία λέξη η κληδών, η οποία αναφέρεται στον Παυσανία( Βοιωτικά),Όμηρο κ.α.
Κληδών ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, το μαντικό σημάδι και κατ΄ επέκταση το άκουσμα του οιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά την διάρκεια μαντικής τελετής στον οποίο αποδίδονταν προφητική σημασία.
Οι Σμυρνιοί περισσότερο απ΄ όλους τους Έλληνες συνήθιζαν την μαντική από κληδόνων. Είχαν πάνω από την πόλη, έξω από το τείχος, ιερό των κληδόνων (« Κληδόνων ιερόν»). Στα χρόνια του βυζαντίου συναντάμε το έθιμο σαν λατρεία του ήλιου. Φωτιές ανάβονται και ο λαός πηδά πάνω από αυτές για να εξαγνίσει το κακό, όπως και σήμερα. Με τα χρόνια ο κλήδονας χάνει τον χαρακτήρα μαντικής και περιορίζεται στους ερωτικούς χρησμούς. Η θεά κλήδονα αποσύρεται σιωπηλά και δίνει την θέση της στον Αϊ Γιάννη, του οποίου την χάρη επικαλείται ο λαός. Στους βυζαντινούς χρόνους, την παραμονή του Αγίου Ιωάννη, οι άνθρωποι συναθροίζονται σε κάποιο σπίτι ή στην γειτονιά, όπου γινόταν τραπέζι σαν να επρόκειτο για γαμήλιο δείπνο. Εκεί παρευρισκόταν κάποιο νεαρό κορίτσι ντυμένο νύφη. Στο τέλος της βραδιάς, ο κάθε παριστάμενος έριχνε ένα αντικείμενο σε ειδικό αγγείο με νερό, απ΄όπου το ανέσυρε στην συνέχεια «η νύφη» υπό μορφήν κλήρου, ως απάντηση στην ερώτηση του καθένα για το τι επιφύλασσε το μέλλον.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!