Οικολογία Αλληλεγγύη: Οι κοινοτικές εκλογές στα αζήτητα! Απαράδεκτη ολιγωρία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Θεσσαλονίκη 7/6/2019
Οι κοινοτικές εκλογές στα αζήτητα!
Απαράδεκτη ολιγωρία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» θεωρεί απαράδεκτη τη μη ανακοίνωση των ψήφων που πήραν οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις κοινοτικές εκλογές ούτε του ποσοστού που έλαβαν, με αποτέλεσμα καμία παράταξη να μη γνωρίζει πόσους κοινοτικούς σύμβουλους εκλέγει σε κάθε δημοτική κοινότητα. Και καλεί τους υπεύθυνους στο Πρωτοδικείο, τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών, να επιληφθούν άμεσα του θέματος.
Ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» δήλωσε: «Με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνολογίας και το γεγονός ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τελικά αποτελέσματα το πολύ 12 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν αποτελέσματα 12 ημέρες μετά, γεννά έντονες ανησυχίες και ερωτηματικά. Επίσης, αναδεικνύει ότι ο νέος θεσμός των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο, που δεν προοιωνίζει  ότι η πρόθεση για συμμετοχή των πολιτών σε τοπικά θέματα της γειτονιάς του θα έχει τα αποτελέσματα που βαρύγδουπα μας παρουσίαζαν ότι θα έχει οι εισηγητές του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Οι φετινές εκλογές είχαν την ιδιαιτερότητα ότι υπήρχαν 4 διαφορετικές κάλπες γιατί πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εκλογές για την Περιφέρεια , τους Δήμους και τις Κοινότητες σε εφαρμογή του νέου νόμου που έγινε γνωστός ως "Κλεισθένης Ι" και ο οποίος υποτίθεται αναβαθμίζει τα τοπικά συμβούλια, δίνοντάς τους αρμοδιότητες και ευθύνες. Κι ενώ από το βράδυ των εκλογών γίνονταν γνωστά μέσω του συστήματος από την τηλεόραση ή το ίντερνετ τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές, τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές εκλογές, για τις Κοινοτικές τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου. Τόση ήταν η σημασία της αναβάθμισης του ρόλου των κοινοτικών συμβουλίων, που δεν υπήρξε στη σύμβαση, την οποία έκανε το υπουργείο Εσωτερικών με την Singulal Logic, καμία πρόβλεψη για μετάδοση των αποτελεσμάτων από τις κάλπες των κοινοτικών εκλογών σε όλη τη χώρα.
Η κατάσταση όμως πήρε απρόσμενα χειρότερη τροπή όταν ανακοινώθηκαν από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Ενώ υπήρχε αναφορά στη σταυροδοσία των υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων, δεν υπήρχε η αντίστοιχη καταμέτρηση των ψήφων που πήραν οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις κοινοτικές εκλογές, ούτε το ποσοστό που έλαβαν. Ακόμα και σήμερα, 12 ημέρες μετά τις εκλογές, δεν είναι σε θέση καμία παράταξη να γνωρίζει πόσους κοινοτικούς σύμβουλους εκλέγει σε κάθε δημοτική κοινότητα!
Και ενώ θα ανάμενε κανείς το θέμα να λάβει διαστάσεις και να αναζητηθούν οι ευθύνες και στο υπουργείο Εσωτερικών, στις κατά τόπους περιφερειακές εκλογικές επιτροπές αλλά και τα πρωτοδικεία που έχουν την ευθύνη της νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων, στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον επικρατεί άγνοια για το ζήτημα και από μεριάς των υπηρεσιών και έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ίσως και από μερίδα των υποψηφίων.
Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη», η οποία αναμένει να μάθει αν εκλέγει σύμβουλο στην 5η δημοτική κοινότητα, καλεί τους υπεύθυνους να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να λήξει η απαράδεκτη αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!