Σ. Αναστασιάδης: Ο κυβερνητικός λόγος στο εξής θα είναι λιτός και αληθινός

Σ. Αναστασιάδης: Ο κυβερνητικός λόγος στο εξής θα είναι λιτός και αληθινός


Ομιλία του βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη  επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής 30.07.2019

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 έδωσε στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο ελπίδας και προοπτικής. Αποδέχθηκε, ουσιαστικά, το πρόγραμμα που του προτείναμε και τη συμφωνία αλήθειας που του προτείναμε και μας έδωσε εντολή να δουλέψουμε αποτελεσματικά, έτσι ώστε να επιστρέψει ξανά στη χώρα μας η ελπίδα, η αισιοδοξία, η πρόοδος και η ανάπτυξη, να αναγεννηθεί η μεσαία τάξη η οποία τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, πιέστηκε όσο ποτέ άλλοτε.
Ο ελληνικός λαός μας έδωσε σαφή εντολή να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων, όλων των πολιτών. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές ήταν ξεκάθαρη. Καλούμαστε να κλείσουμε τον κύκλο της κρίσης, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, που κάθε φορά, σε κάθε δυσκολία της χώρας καλείται να επαναφέρει τη χώρα στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Να πάμε τη χώρα μπροστά, σε μία νέα εποχή, με πολύ λιγότερους φόρους, με περισσότερες επενδύσεις, με πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας, με κράτος αποτελεσματικό και επιτελικό, που να δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες.
Σήμερα, τρεις μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές, η εντολή αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση. Τιμούμε κι εμείς με τη σειρά μας την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός, χωρίς πολλά λόγια. Ο κυβερνητικός λόγος στο εξής θα είναι λιτός και αληθινός. «Θα λέμε πολύ λιγότερα και θα κάνουμε πολύ περισσότερα», τονίζει, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ο Πρωθυπουργός. Να μιλάμε όχι σε χρόνο μέλλοντα, αλλά σε χρόνο ενεστώτα, σε χρόνο δράσης και αποτελέσματος. 
Αυτό καταδεικνύει η σημερινή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, γρήγορα χωρίς πολλά λόγια. Η ετοιμότητα που επιδείξαμε ξάφνιασε πολλούς. Κανείς δεν περίμενε ότι η Κυβέρνηση θα έχει πάρει τόσο γρήγορες αποφάσεις για τόσο σημαντικά θέματα. Χωρίς καθυστερήσεις, προχωράμε σήμερα στην εφαρμογή των πρώτων ευεργετικών μέτρων, των πρώτων μέτρων ανακούφισης του πολίτη και της κοινωνίας.
Και μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται έναν χρόνο νωρίτερα από τη δέσμευση που είχαμε απέναντι στο λαό προεκλογικά. Έρχεται να ελαφρύνει, να ανακουφίσει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, αγρότες, νέους, ελεύθερους επαγγελματίες. Προχωράμε σε μέτρα ανακούφισης για όλους τους πολίτες. Προχωράμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, σε 22%. Δεν εξαιρείται κανένας από τη μείωση του φόρου. Δεν είναι οριζόντια. Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύνατους συμπολίτες και τη μεσαία τάξη.
Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση ανέρχεται στο 30%. Για ιδιοκτησίες από 60.000 έως 70.000 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 27%. Για ιδιοκτησίες από 70.000 έως 80.000 ευρώ ανέρχεται σε 25%. Για ιδιοκτησίες από 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 20%. Και σε ιδιοκτησίες πάνω από 1.000.000 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%. Τετρακόσιες εβδομήντα τρεις χιλιάδες επτακόσιοι σαράντα φορολογούμενοι, που δεν είχαν καμία ωφέλεια από την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή.
Μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον τρόπο εφαρμογής να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις -και ακούστηκαν πάρα πολλές προσεγγίσεις μέσα σε αυτήν την Αίθουσα- στη γενική αρχή, όμως, της μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν διαφωνεί κανείς και αυτό φαίνεται, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
Συνεπώς, από την πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης ωφελούνται και ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια συμπολίτες μας ιδιοκτήτες ακινήτων, τονώνεται η αγορά των ακινήτων και βελτιώνεται, βεβαίως, και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα χρειαστώ ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, με τον ίδιο νόμο βελτιώνεται και διευρύνεται το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης των εκατόν είκοσι δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από 30 σε 20 ευρώ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας που αδυνατούσαν να μπουν στη ρύθμιση, να ενταχθούν και αυτοί στη ρύθμιση αυτή. Το επιτόκιο που μέχρι σήμερα επιβάρυνε τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση με 5% μειώνεται σε 3% με αυτήν τη ρύθμιση.
Διευρύνεται η ρύθμιση σε ως εκατόν είκοσι δόσεις με υπαγωγή σε αυτήν και όλων των νομικών προσώπων, κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη ρύθμιση, που έχουν ως βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Οποιοσδήποτε οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, αν έχει τη δυνατότητα, μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ καταβολή έτσι ώστε κάποιος που έχει τη δυνατότητα, να διευκολυνθεί και να εξέλθει από τη ρύθμιση.
Επίσης, για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση αναστέλλονται όλα τα μέτρα κατάσχεσης και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό που δεν υπήρχε στις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί ήδη στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον νομικό πλαίσιο, με τον ν.4611/2019, παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση, που βεβαίως είναι περισσότερο ευεργετική.
Και εδώ, κύριε Υπουργέ, το έχουμε πει και στην Επιτροπή, θα ήταν πολύ δίκαιο και πολύ ωφέλιμο στη ρύθμιση αυτή να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση με τον ν.4321. Νομίζω ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σωστό για αυτούς τους οφειλέτες.
Επίσης, προβλέπεται στον νόμο ότι τίθενται εκτός ρύθμισης όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δύο δόσεις από τη ρύθμιση. Ζητήσαμε -και νομίζω το ζητήσαν και άλλοι συνάδελφοι- να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων. Οι εκατόν είκοσι δόσεις είναι αρκετές.
Τελειώνω, λέγοντας ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή της εφαρμογής του προγράμματός μας και η αρχή της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εσάς για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!