"Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ" : Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το καλημέρα επέβαλλε η κυβέρνηση!

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ»
Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση
στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το καλημέρα επέβαλλε η κυβέρνηση!
Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου η χώρα μας- και με την συμμετοχή όλων των κυβερνήσεων- έχει σταδιακά εφαρμόσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά ηλεκτρισμού με τις συνέπειες να είναι κάτι παραπάνω από ορατές στην τσέπη του καταναλωτή. Η εκτόξευση των τιμών  λιανικής στην Ελλάδα ανέρχεται σε αύξηση 65% κατά την οκταετία 2008-2016 (ή 150% από το 2005 μέχρι το 2016) και η έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας φτάνει σε επίπεδα κοινωνικής ισοπέδωσης με έναν στους δυο καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος. Και βρισκόμαστε σήμερα στον προθάλαμο της πλήρους εμπορευματοποίησης της Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα από την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που προγραμματίζεται για το 2020, ενώ  παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε
·       αύξηση στα τιμολόγια του οικιακού και του εμπορικού ρεύματος -που κυμαίνεται από 16% έως 19% – και ισχύει  από 1η Σεπτέμβρη. Αφορά όλους τους καταναλωτές εκτός φυσικά από τους βιομήχανους !
·       μείωση της έκπτωσης λόγω συνέπειας που έδινε η ΔΕΗ στους Πελάτες της από 10% που ίσχυε στο 5%. Είναι μια αύξηση της τάξης του 5% και αφορά 4 εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι αποτελούν το 70% του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ.
·       Και το χειρότερο; Μπήκε ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα! Αυτό σημαίνει πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αυξάνονται διαχρονικά ανάλογα με τα παιχνίδια που παίζουν οι κερδοσκόποι στο «Χρηματιστήριο ρύπων»  στις Βρυξέλες , αυτοί που μέσα σε ένα χρόνο πενταπλασίασαν το κόστος των ρύπων!  Και φυσικά η ρήτρα ισχύει μόνο για αυξήσεις και όχι για μειώσεις τιμολογίων. 
Και ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνει κι άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μισθοσυντήρητων και αυτοαπασχολούμενων μέσω των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος, που αποτελεί σήμερα απαραίτητο κοινωνικό αγαθό, βγαίνει  ανερυθρίαστα και δηλώνει πως το κάνει για «τη σωτηρία της ΔΕΗ».
Όμως όχι μόνο δεν σώζεται με τις αυξήσεις η ΔΕΗ, αλλά συρρικνώνεται περαιτέρω μέσω αναμενόμενης μείωσης των πελατών της, αφού και τα τιμολόγιά της αυξάνονται και η έκπτωση συνέπειας εξανεμίζεται,  ενώ ταυτόχρονα δίνεται προβάδισμα στις 4-5 ιδιωτικές εταιρείες «παρόχους» που παίρνουν πάμφθηνα το ρεύμα από την ΔΕΗ.  
Η μόνη αλήθεια είναι ότι η «Απελευθέρωση» Ηλεκτρικής Ενέργειας που ξεκίνησε υποσχόμενη και μείωση τιμών του ρεύματος, λόγω ανταγωνισμού, αποδείχτηκε μια απάτη που γέμισε τα ταμεία των βιομηχάνων και των πολυεθνικών τραστ που μπήκαν και λεηλάτησαν το εισόδημα των καταναλωτών .
Πριν την «απελευθέρωση» Η/Ε, η ΔΕΗ ήταν κρατικό μονοπώλιο και οι Έλληνες είχαν το φθηνότερο τιμολόγιο των χωρών της Ε.Ε. Σήμερα που υπάρχουν πολλοί παραγωγοί, πολλοί πάροχοι και «ανταγωνισμός» η χώρα μας είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις του ακριβότερου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.
Ανεβάζουν  την τιμή του ρεύματος (που αποτελεί κοινωνικό αγαθό), όταν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου μας, έχασαν τα τελευταία χρόνια το 50% των εισοδημάτων τους και  όταν η ανεργία βρίσκεται σταθερά άνω του 20%.
Με ποια λογική η κυβέρνηση της ΝΔ  δίνει εντολές για χιλιάδες αποκοπές ρεύματος;  Με ποια λογική δυσχεραίνει τους όρους συμμετοχής στο Κοινωνικό τιμολόγιο, όταν είναι η ίδια συνυπεύθυνη μαζί με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις για την άθλια οικονομική κατάσταση του λαού;
Η μόνη λογική είναι αυτή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ουσιαστικά της κερδοφορίας των πέντε πολυεθνικών κολοσσών- με την συμμετοχή  και Ελλήνων βιομήχανων -, οι οποίοι εκτός των άλλων επιδοτήθηκαν με τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν μια τεράστια ενεργειακή φούσκα και για να απολαμβάνουν τα κέρδη από τις δημόσιες ενεργειακές πηγές.  
Με όλα αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό σε όλους ότι η Ηλεκτρική Ενέργεια δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν και δεν μπορεί να γίνεται πεδίο ανταγωνισμών και κερδοσκοπίας. Και ακόμα περισσότερο δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε διατεθειμένοι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί καταναλωτές  ρεύματος να χρηματοδοτούν μονίμως από τον ιδρώτα και τις στερήσεις τους αυτή την ασύστολη κερδοσκοπία.
Καλούμε τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς να συμμετέχουν σε έναν μαχητικό, αποφασιστικό  και πολύμορφο αγώνα ενάντια στα χαράτσια (ρυθμιζόμενες χρεώσεις), στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και τις διακοπές.
Ένας αγώνας που θα απαιτεί «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό»  και μια Ηλεκτρική Εταιρεία 100% πραγματικά Δημόσια, Ενιαία, καθετοποιημένη, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ- όπως και το προηγούμενο διάστημα- θα συμβάλλουμε σε αυτόν τον αγώνα, απαιτώντας  την άμεση επανασύνδεση όλων των αποσυνδεδεμένων λόγω χρεών νοικοκυριών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!