Γιορτάστηκε η 79η επέτειος του «ΟΧΙ» σε Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία με μεγάλη προσέλευση κόσμου

Γιορτάστηκε η 79η επέτειος του «ΟΧΙ» σε Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία με μεγάλη προσέλευση κόσμου
Με λαμπρότητα και εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση κόσμου γιορτάστηκε η 79η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά. Τιμήθηκε η αγάπη των ηρώων για την πατρίδα, το θαύμα της νίκης που ανέτρεψε τα σχέδια του Μουσολίνι και του Χίτλερ, το χρέος απέναντι στην ιστορία. 
Τις εκδηλώσεις στην Ευκαρπία τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης και αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα τη μαθητική κοινότητα,  δήλωσε τα εξής:
‘’Σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από το μεγάλο ΟΧΙ στη φρίκη του φασισμού
και του ναζισμού. Το έπος του 40 είναι η γαλανόλευκη, η Αντίσταση, η βαθιά αγάπη για την πατρίδα, τα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, οι κακουχίες και τα κρυοπαγήματα, η ιαχή ‘’αέρα’’ των Ελλήνων, ο φόβος στις ψυχές των στρατιωτών του Ντούτσε, οι μάλλινες κάλτσες και φανέλες, τα γράμματα και οι φωτογραφίες, οι θυσίες, η πείνα, οι ανακρίσεις, οι εκτελέσεις, η πιο σημαντική νίκη των συμμάχων κατά του άξονα, ο θαυμασμός των Ευρωπαίων ηγετών για τα ελληνικά κατορθώματα.
Η 28η Οκτωβρίου είναι όμως και η μνήμη που δεν ξεθωριάζει, είναι το ΟΧΙ που εξοπλίζει καλύτερα την ατομική και συλλογική μας αυτογνωσία, η αντίσταση σε κάθε μορφή βίας και υποτέλειας, είναι η συνεννόηση και η συσπείρωση, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός, η αρετή και η δικαιοσύνη, είναι το αύριο που εμπνέεται από τα διδάγματα του παρελθόντος και αντλεί δύναμη από την ιστορική αλήθεια.’’
Ο εορτασμός ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο με δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Δημάρχου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, του Γενικού Γραμματέα, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας, του Στρατού, της Αστυνομίας και κυρίως της εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου Παύλου Μελά.
Ακολούθησαν επιμνημόσυνες δεήσεις και εκφωνήσεις πανηγυρικών από τους εκπαιδευτικούς Αθηνά Ελευθεριάδου του 17ου Νηπιαγωγείου Σταυρούπολης, Εύα Παπαδοπούλου του 2ου Λυκείου Πολίχνης και Μαρία Ζησοπούλου του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας που αναφέρθηκαν στα γεγονότα και τα ιστορικά διδάγματα από την αντίσταση του ελληνικού λαού.
Με την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, των τοπικών συμβουλίων, παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τοπικών συλλόγων, σχολικών μονάδων, πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου, ολοκληρώθηκαν τα τελετουργικά στους χώρους των μνημείων και ο εορτασμός κορυφώθηκε με τις τρεις παρελάσεις στις οδούς Μπουμπουλίνας της Άνω Ηλιούπολης, Αγνώστου Στρατιώτη Πολίχνης και Πολυτεχνείου Ευκαρπίας τις οποίες ΄΄άνοιξαν΄΄ η φιλαρμονική ορχήστρα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Παύλου Μελά με τα τμήματα  Πολίχνης και Ευκαρπίας.









Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!