Οικολογία - Αλληλεγγύη: Και νεκροταφείο πουλιών η Κορώνεια!

Και νεκροταφείο πουλιών η Κορώνεια!
Λύσεις εξυγίανσης του πυθμένα και του νερού της λίμνης, ζητάει η Οικολογία - Αλληλεγγύη

Και σε νεκροταφείο πουλιών έχει μετατραπεί η λίμνη Κορώνεια, που κάποτε έσφυζε από ζωή, ψάρια και πουλιά. Αδιάψευστος μάρτυς οι φωτογραφίες της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», που αποκαλύπτουν ότι, εκτός από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, και πτώματα και σκελετοί προστατευόμενων πτηνών είναι το τρομακτικό θέαμα  που αντικρίζει πια κανείς στην πληγωμένη Κορώνεια.
Η πτώση της στάθμης είναι η αιτία για την αποκάλυψη του νεκροταφείου αργυροπελεκάνων και ερωδιών της Κορώνειας στην περιοχή του έργου για το βαθύ ενδιαίτημα. Δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία και διαχείριση του υγροτόπου φαίνεται να αγνοούν την ύπαρξη των νεκρών πτηνών, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καμιά δικαιολογία για ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί να σταθεί. Ο μαζικός θάνατος ψαριών και πουλιών είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης του 
τροφικού πλέγματος ήδη από τον Μάιο, όταν η λίμνη είχε ένα ικανό βάθος και πριν την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών. Οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί που διατηρούνται στον πυθμένα της λίμνης επανέρχονται στο υφάλμυρο νερό όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Γι’ αυτό, τα έργα αποκατάστασης της λίμνης, όπως αυτά της ενωτικής τάφρου και των βαθέων ενδιαιτημάτων, όχι μόνο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη αποκατάσταση της Κορώνειας αλλά εγκυμονούν κινδύνους, το μεν πρώτο οικολογικής καταστροφής στη Βόλβη ενώ το δεύτερο ταχύτερης επαναφοράς των επιβλαβών μικροοργανισμών από τον πυθμένα στο νερό.
Παρόλα αυτά, μόλις πριν 2 χρόνια, στην οριστικοποίηση του  Master Plan (ΥΠΕΝ: 376 3134/11.8.2017) διαβεβαίωναν προς την ΕΕ ότι η Κορώνεια βρίσκεται σε καλή οικολογική κατάσταση:
Master plan-Koroneia-oristikop-2017.jpg
«Καμιά ελπίδα δεν υπάρχει για την Κορώνεια αν δεν αλλάξουν οι λογικές που μας οδήγησαν στην καταστροφή και εξακολουθούν να “διασώζουν” τη λίμνη όσοι μόλις το 2017 διαβεβαίωναν την ΕΕ ότι η Κορώνεια βρίσκεται σε καλή οικολογική κατάσταση», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος«Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις εξυγίανσης του επιβαρυμμένου πυθμένα και του νερού της λίμνης, με απομάκρυνση ιζήματος σε περιόδους ξηρασίας, με επίτευξη ισορροπίας ανταλλαγής ροών πυθμένα – νερού και σταδιακή απενεργοποίηση του πυθμένα δίχως αναμόχλευση, με κυκλοφορία καθαρού νερού στις κρίσιμες φάσεις αύξησης των επιβλαβών μικροοργανισμών και καθαρισμό του νερού από αυτούς και με διεθνώς αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους, χρήση ηλιακής ενέργειας κτλ. Δυστυχώς, όμως, η χτεσινή “ευρεία” σύσκεψη για την Κορώνεια φαίνεται πως ήταν μόνον για όσους εκ του αποτελέσματος κρίνονται ότι απέτυχαν και δεν χωρούσε όσους έχουμε επιβεβαιωθεί χρόνια τώρα αλλά ούτε καν τους καταξιωμένους διεθνώς ειδικούς επιστήμονες, που με μηδενική χρηματοδότηση παρακολουθούν την Κορώνεια».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!