Σ. Αναστασιάδης: Ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι αισιόδοξος


Σ. Αναστασιάδης: Ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι αισιόδοξος

Για Προϋπολογισμό που δίνει σαφές μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές  της πατρίδας μας,  έκανε λόγο ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, χθες Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής.

« Η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα. Δίνει σαφές μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της πατρίδας μας, δίνει ελπίδα και επαναεπιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας» τόνισε

Ακολουθεί η ομιλία του κ.  Αναστασιάδη.

        ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε. Βεβαίως, τα σενάρια δεν αναφέρονται στο αύριο, αλλά αναφέρονται στο τέλος της τετραετίας, κ. συνάδελφε. Αυτά που αναφέρατε σαν σενάρια, δεν αναφέρονται στο σήμερα και βεβαίως και οι αντιπαραθέσεις κύριε πρόεδρε, οι ήπιες αυτές και οι ευγενικές αντιπαραθέσεις, δηλώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και ξεκάθαρο τρόπο, τις ουσιαστικές, δομικές διαφορές που έχουν οι προϋπολογισμοί και η σύνταξη των προϋπολογισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και της δικής μας κυβέρνησης.
            Εμείς, αυτά που με σαφήνεια προτείναμε προεκλογικά στον κόσμο και για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, αυτά εφαρμόζουμε και αυτά αποτυπώνουμε στον προϋπολογισμό. Και ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, κάτι που εσείς επί τέσσερα χρόνια, τέσσερις προϋπολογισμούς, δεν το πετύχατε. Δεν πετύχατε ποτέ τους στόχους.
            Ουσιαστικά, σηματοδοτούμε μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής με τον σημερινό προϋπολογισμό που συζητάμε στην επιτροπή. Αλλάζουμε εντελώς πλεύση σε σχέση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς.
            Η Ελλάδα, από χώρα σε κρίση, μετατρέπεται σε χώρα σε ανάκαμψη. Περνάμε από την εποχή της υπέρ φορολόγησης, της αποεπένδυσης και των υπέρ πλεονασμάτων σε αυτήν της ανάπτυξης, της ενίσχυσης της απασχόλησης και των επενδύσεων.
            Η χώρα μας μεταβαίνει σταδιακά σε μια περίοδο ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών. Από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και αυτό είναι γνωστό και πασιφανές.
            Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την νέα κυβέρνηση, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η προσήλωση στους στόχους, δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς, δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
            Ο φετινός προϋπολογισμός, προβλέπει ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π. που θα φτάσει τα 2,8% που είναι ένας στόχος αισιόδοξος αλλά ρεαλιστικός. Η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται. Η μεγέθυνση αυτή, θα προέλθει μέσα από την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών, η οποία ακολουθεί τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και των νέων θέσεων εργασίας, ως άμεσο αποτέλεσμα των επενδύσεων.
            Το 2020 επιτυγχάνουμε το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία.
Η διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ξεκάθαρη. Στον φετινό προϋπολογισμό, βάζουμε τέλος στην εποχή των υπερπλεονασμάτων, που ζήσαμε την περίοδο 2016 – 2018. Να θυμίσω ότι στην περίοδο αυτή, η συνολική υπέρβαση των στόχων σε απόλυτα νούμερα, έφτασε περίπου τα 11,4 δισ. ευρώ. Να θυμηθούμε, βεβαίως, πως για να συγκεντρωθούν τα ποσά αυτά, υπήρξε υπερφορολόγηση τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων. Υπήρξε ένα στράγγισμα της αγοράς δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Υπήρχε μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, άρα λιτότητα στην λιτότητα. Το αποτέλεσμα, οι ανισότητες αυξήθηκαν, η φτώχια διευρύνθηκε και οι πρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, προς το κράτος, άγγιξαν το 18,1 δισ. ευρώ. Τα νούμερα δεν αμφισβητούνται.
Θετικό και συνάμα αναγκαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στις νέες επενδύσεις. Τα βήματα είναι σταθερά και μελετημένα. Μειώνουμε τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 22%, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών στοχευμένα μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, που συζητείται αυτές τις μέρες, τον ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα, μειώνουμε την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο στα παιδιά, στηρίζουμε τις νέες οικογένειες, χορηγώντας το εφάπαξ επίδομα. Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις μειώσεις, που ήδη εφαρμόζονται στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα, δημιουργούν αλυσιδωτές θετικές, για την οικονομία αντιδράσεις. Αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων και όλων των νοικοκυριών. Αυξάνεται κατά συνέπεια η κατανάλωση, αναθερμαίνεται η οικονομία και η αγορά, βελτιώνεται η εισπραξιμότητα των φόρων, δίνουμε ώθηση εφαρμόζοντας μέτρα τόνωσης, σε ένα κλάδο που χτυπήθηκε πολύ έντονα, την περίοδο της κρίσης. Αυτόν της οικοδομής.
Ο προϋπολογισμός, ενσωματώνει μία σειρά από ελαφρύνσεις για την αγορά ακινήτων, όπως η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη, αλλά και στις παλαιότερες. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων, αναστέλλεται για τρία χρόνια. Η επιστροφή μέρους των δαπανών 40%, για τις ανακαινίσεις και για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, δίνουν μία νέα άνεση στην οικονομία και ώθηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε και δεν μας επιτρέπει ο χρόνος, να μπούμε σε λεπτομερή καταγραφή όλων των αριθμών, άλλωστε αυτά έχουν ειπωθεί με λεπτομέρεια, από τους Εισηγητές και από τον παριστάμενο Υπουργό και από τον Υπουργό που αποχώρησε. Στέκομαι, μόνο στο γεγονός, ότι πίσω από τους αριθμούς πάντα κρύβονται άνθρωποι. Εμείς στην ΝΔ, αυτό το έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Το επίκεντρό μας στον άνθρωπο. Δίνουμε το στίγμα μας ως παράταξη, είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς, υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ της αύξησης του ΑΕΠ, είμαστε υπέρ των νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά είμαστε παρόντες για να προστατεύουμε και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Να στηρίξουμε την μεσαία τάξη, όλους αυτούς που επλήγησαν τα χρόνια της κρίσης, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα δουν μείωση των φόρων τους, που θα το νιώσουν στο εισόδημά τους, στην τσέπη τους.
Αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, κατά 10 εκατ. ευρώ και το καταβάλουμε για πρώτη φορά εμπροσθοβαρώς και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τέλος του έτους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης, είναι η σταθερή  αταλάντευτη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Η μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας, μέσα από την αναθέρμανση της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ. Η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα. Δίνει σαφές μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της πατρίδας μας, δίνει ελπίδα και επαναεπιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας. Ευχαριστώ.

VIDEO


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!