Πράσινοι: Η κυβέρνηση δεν επιβάλει τον νόμο αλλά «νομοθετεί» την επιβολή

Η κυβέρνηση δεν επιβάλει τον νόμο
αλλά «νομοθετεί» την επιβολή
Με αφορμή τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι Πράσινοι υπερασπίζονται το ελεύθερο πνεύμα και την αρχή της μη βίας

Η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας, με την επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την εκτεταμένη χρήση χημικών σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας, δίχως κανέναν πραγματικό λόγο παρά μόνο την επίδειξη δύναμης και την υπόμνηση του νέου δόγματος “Νόμος και Τάξη” και η επιλογή της κυβέρνησης να στοχοποιήσει ως κύριο αντίπαλό της τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους «αναρχικούς» και τους εναλλακτικούς χώρους, δείχνουν πως δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπίσει τη Δημοκρατία και να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους τα προβλήματα. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ευταξίας, ώστε οι πραγματικές εστίες ανομίας να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, αυγατίζοντας τη διαπλοκή τους με την καθεστηκυία πολιτική τάξη, σε βάρος της κοινωνίας. Επιδιώκει να σκηνοθετήσει κλίμα δήθεν ασυμβίβαστης σύγκρουσης και το κλειστό Πανεπιστήμιο παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου της προσφέρει σαφώς έναν κρυψώνα παραβατικότητας. 
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επιβάλει τον νόμο αλλά να «νομοθετήσει» την επιβολή. Ο νόμος, όμως, πρέπει να αφορά τα συνταγματικά δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία του ανοιχτού πνεύματος. Και στόχος της κυβέρνησης δεν είναι  η αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων αλλά η μέσω της αστυνομικής βίας τρομοκρατία των κοινωνικών κινημάτων και των φοιτητών με ελεύθερο πνεύμα. 
Ταυτόχρονα, η συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δίνει σήμα προειδοποίησης να μην υπάρξουν αντιδράσεις στον προωθούμενο ελιτισμό της Παιδείας, στα νέα μέτρα υπερσυγκέντρωσης του πλούτου στους λίγους ή στους νέους νόμους που θα σαρώσουν το περιβάλλον προς χάριν της αβίωτης «ανάπτυξης». 
Όμως ούτε ο αυταρχισμός, ούτε η προκλητική αστυνομία βία, ούτε οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που της προσφέρουν το άλλοθι με τις γιάφκες και τις μολότοφ, ούτε το συντηρητικό καθηγητικό κατεστημένο που δεν υπερασπίστηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, κλείνοντας το Πανεπιστήμιο, μπορούν να απαξιώσουν και να δυσφημίσουν το ελεύθερο ανοιχτό δημόσιο Πανεπιστήμιο και τη δημιουργική διακίνηση ιδεών που τους αμφισβητεί.
Η σταθερή προσήλωση των Πράσινων στις αρχές της μη βίας και της ανοιχτής κοινωνίας είναι ο δρόμος που μας βγάζει από τον φαύλο κύκλο της σύγκρουσης, ο δρόμος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του ήπιου πολιτισμού στις προσωπικές, κοινωνικές, πολιτικές και διεθνείς σχέσεις. Είναι ο δρόμος που αποκλείει τις συντηρητικές και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία προκλήσεις και πρακτικές, τα πολιτικά παραπετάσματα αποπροσανατολισμού από την πραγματικότητα, την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας τρομοκρατημένης κοινωνίας που θα σιωπά και ανυποψίαστων φοιτητών, που θα πάρουν το πτυχίο τους για να γίνουν «φιλήσυχοι» πολίτες στην ουρά των ανέργων. 
Βιώνουμε εποχές όπου η ακρότητα συγκροτείται και αντεπιτίθεται στις ζωές μας και στη ζωή την ίδια. Η ευθύνη μας να αντιδράσουμε σκεπτόμενα, δημιουργικά και συγκροτημένα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερη. Και ένα βήμα είναι η μαζική συμμετοχή των πολιτών στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!