Κοινή συνάντηση των έργων REFORM και E-SMARTEC στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κοινή συνάντηση των έργων REFORM και E-SMARTEC
στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

          Το Ηλεκτρονικό Κέντρο Υποστήριξης  ΣΒΑΚ και του ηλεκτρονικού τόπου δημόσιας συζήτησης (φόρουμ) που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου REFORM, καθώς και το πρώτο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού των ΣΒΑΚ στο πλαίσιο του έργου e-smartec, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στις 10.00 π.μ., στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (6ο χλμ Χαριλάου Θέρμης).
          Το έργο REFORM, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe 2014-2020, στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και υλοποίηση των ΣΒΑΚ, μέσω σχέσεων συνεργασίας και συναλληλίας με τους Δήμους της επικράτειάς της, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει των καθορισμένων αρμοδιοτήτων, κοινών συμφωνιών, καθώς και με την υλοποίηση κοινών δράσεων. 
Αποτέλεσμα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στις  προηγούμενες        συναντήσεις, αποτελεί η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ, με το οποίο θα επιτευχθεί η συνεχής ενημέρωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων για τον ορθό σχεδιασμό των ΣΒΑΚ και η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
          Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την υλοποίηση των ΣΒΑΚ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν και είναι προσβάσιμες μέσα από την ιστοσελίδα του ELTIS https://www.eltis.org/sites/default/files/sump-guidelines-2019_mediumres.pdf. Το έργο REFORM, με εκπρόσωπο τον επιστημονικό συντονιστή του (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), συνέβαλε στη συγγραφή των προδιαγραφών αυτών, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στις προδιαγραφές για τις μητροπολιτικές περιοχές καλές πρακτικές του REFORM, τρεις από τις οποίες προέρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.eltis.org/sites/default/files/annex_good_practices_collection.pdf. Οι καλές πρακτικές αυτές, καθώς και η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης, παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή συνέδρια για τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως το συνέδριο “SUMP Conference” στο Groningen, το “CIVITAS Conference” στο Γκρατς (Αυστρία), το “Polis conference” στο Μάντσεστερ και στις Βρυξέλλες κ.ά. Η ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο των παραπάνω διαδικασιών παρείχε χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω καθοδήγηση των ελληνικών ΣΒΑΚ.
          Στο πλαίσιο της  εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα ΣΒΑΚ, χρήσιμο υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους ενώ θα συζητηθούν τυχών απορίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν  κατά την υλοποίηση των τοπικών ΣΒΑΚ.
          Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν να συμμετέχετε στο πρώτο εργαστήριο του προσφάτως εγκεκριμένου έργου e-smartec του προγράμματος Interreg Europe 2014-2020, στο οποίο συνεχίζεται η συνεργασίας IMET/EKETA (επικεφαλής εταίρος) με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Το εν λόγω εργαστήριο στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχικής συνιστώσας των ΣΒΑΚ, η οποία και κρίθηκε από την έως τώρα πορεία (ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία) ως βασικός κορμός για την επιτυχή ανάπτυξη και υλοποίηση των σχεδίων κινητικότητας. 
          Συγκεκριμένα, στο πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στοχευμένη συζήτηση για την ανάδειξη καλών πρακτικών οι οποίες έχουν υλοποιηθεί από Δήμους της Περιφέρειας ή άλλους φορείς και αφορούν στην αλληλεπίδραση με τους πολίτες, στη συνεργασία πολιτών & φορέων με τη δημοτική τους αρχή κατά την υλοποίηση αλλά και την παρακολούθηση των ΣΒΑΚ, στη συμμετοχή και αξιοποίηση της κοινής γνώμης και στην επίτευξη πραγματικής αλλαγής στη συμπεριφορά του μετακινούμενου προς την ενεργή μετακίνηση (ποδήλατο, περπάτημα) και σε μέσα φιλικά προς το περιβάλλον (ΔΣ, ηλεκτροκίνηση).
          Παράλληλα, με αφορμή τις Ημέρες Ανοιχτών Θυρών 2019 του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, που πραγματοποιούνται στις 25 και τις 26 Νοεμβρίου, όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του και να ενημερωθούν για την έρευνα που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, τα αποτελέσματα αυτής καθώς και να δουν από κοντά τον ερευνητικό εξοπλισμό που διαθέτει.
          “Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σας στην εκδήλωση θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα διαβίωσης”, τονίζουν οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης.
          Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον σας στην εκδήλωση με σχετικό mail που θα πρέπει να σταλθεί στη διεύθυνση: e-smartec@rdfcm.gr  Τα έξοδα μετακίνησης των εκπροσώπων φορέων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να καλυφθούν από τον φορέα τους. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!