Χημικές ουσίες από πλαστικοποιητές και αντικολλητικά τηγάνια στον οργανισμό των Ευρωπαίων Ø Τι λέει ο Έλληνας Επικεφαλής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης


Μεγάλη έρευνα, μοναδική στο είδος της
ΤΟ ΑΕΠ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ…ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ

Ø  Χημικές ουσίες από πλαστικοποιητές και αντικολλητικά τηγάνια στον οργανισμό των Ευρωπαίων
Ø  Τι λέει ο Έλληνας Επικεφαλής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Μια μοναδική στο είδος έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο διεξάγεται αυτό το διάστημα στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του ΑΠΘ ENVELAB.  Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό  πρόγραμμα βιοπαρακολούθησης, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν σε Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο και δείχνουν «μια σχετικά αυξημένη έκθεση του ανθρώπου σε ουσίες που έχουν είτε αντικολλητικές ιδιότητες (όπως το Teflon ή άλλες με παρόμοιες ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σε μαγειρικά σκεύη), είτε πρόκειται για επιβραδυντικά φλόγας. Τα επίπεδα έκθεσης είναι τέτοια που μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία» , εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης  
Οι πλαστικοποιητές, φθαλικοί εστέρες που βρίσκονται σε πολλές συσκευασίες και σε προϊόντα με πλαστικές ιδιότητες, αλλά και οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντικολλητικά σκεύη και τα επιβραδυντικά φλόγας συνδέονται με  διαταραχές της ορμονικής ισορροπίας, ανοσολογική δυσλειτουργία, υψηλή χοληστερόλη, ακόμη και καρκίνο.
Όπως δείχνουν τα  αποτελέσματα της τρίχρονης βιοπαρακολούθησης πληθυσμών σε πάνω από δέκα χώρες της Ευρώπης, οι πλαστικοποιητές βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο ενώ συνδέονται με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ENVELAB και του Κέντρου Έρευνας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρει: «η έκθεση του πληθυσμού σε χημικά είτε με τον αέρα, είτε μέσω των προϊόντων που καταναλώνουν σχετίζεται άμεσα με την οικονομική του κατάσταση. Στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας , την οποία συντόνισε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και στην οποία συμμετείχαν 100 χώρες, συσχετίσθηκε το ΑΕΠ μιας χώρας με την έκθεση του πληθυσμού της στους πλαστικοποιητές. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Ελβετίας είναι οι λιγότερο εκτεθειμένοι στους πλαστικοποιητές, ενώ αντίθετα είναι αυξημένα τα ποσοστά έκθεσης στη Λιθουανία και την Εσθονία. Η χώρα μας κατατάσσεται στις μεσαίες θέσεις».

Εθνικό Παρατηρητήριο και Ενημέρωση
«Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για το δίπτυχο Υγεία και Περιβάλλον. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια δομή στο πλαίσιο ενός Εθνικού Ενεργού Προγράμματος που θα παρακολουθεί τους δείκτες έκθεσης ,  θα ενημερώνει και θα προτείνει λύσεις. Εμείς άμεσα θα κοινοποιήσουμε τα νέα δεδομένα μας τόσο σε εθνικό επίπεδο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και σε διεθνές επίπεδο  στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών , ώστε να λάβουν υπόψη τους τον ενδεχόμενο κίνδυνο και να ληφθούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού», τονίζει ο κ Σαρηγιάννης.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!