Επιστροφή της τσέχικης υποκοότητας στον Μίλαν Κούντερα και αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας


Πέρασαν  40 ακριβώς χρόνια και η Τσεχία αποκατέστησε μια ιστορική αδικία και επέστρεψε ξανά την υπηκοότητα σε ένα από τα πλέον επιφανή πνευματικά της τέκνα.
Ο Μίλαν Κούντερα, 90 ετών, και η σύζυγός του, Βέρα, παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα στην κατοικία τους από τον Τσέχο πρεσβευτή στο Παρίσι, Πετρ Ντούλακ, στις 28 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πετρ Ντρούλακ, που είναι ο πρεσβευτής της Τσεχίας στο Παρίσι, επισκέφτηκε τον Μίλαν Κούντερα στο σπίτι του και του παρέδωσε το πιστοποιητικό αποκατάστασης της υπηκοότητάς του. 
«Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, μια συμβολική πράξη απέναντι στον σπουδαιότερο τσέχο συγγραφέα», είπε ο Ντρούλακ, προσθέτοντας πως και ο ίδιος ο Κούντερα χάρηκε από την περίσταση αυτή. «Ήταν σε πολύ καλή διάθεση, πήρε το έγγραφο στα χέρια του και είπε ευχαριστώ», τόνισε ο πρεσβευτής.
Ο Κούντερα είναι ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς στον κόσμο. Παραδόξως, τα έργα που έγραψε στη γαλλική γλώσσα δεν ήταν καθόλου γνωστά στη χώρα του. Εγκαταλείποντας τη μητρική του γλώσσα για να γράψει σε εκείνην της χώρας που τον υιοθέτησε, ο μυθιστοριογράφος δεν επέτρεψε, από μια τάση τελειομανίας όπως υποστηρίζει, τη μετάφραση στα τσέχικα έργων του όπως «Η βραδύτητα», «Η ταυτότητα», «Η άγνοια» ή «Η γιορτή της ασημαντότητας».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!