"Η εποχή των αλλαγών" του Χαράλαμπου Τσαιρέλη


Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Ο σχεδιασμός αποτελεσματικών πολιτικών για την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και αλλαγών, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο τόσο της πολιτείας όσο και του ΕΕΘ συγκεκριμένα, με στόχο όχι απλά την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη των ΜΜΕ.
Μερικές από αυτές τις εξελίξεις, είναι η εισαγωγή τεχνολογιών  τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με επακόλουθο πολλά επαγγέλματα να χαθούν ή να απαξιωθούν. Σύμφωνα με μελέτες της ΕΕ και πολλών πανεπιστημίων, επαγγέλματα όπως αυτά του μεταφραστή, του λογιστή και του ασφαλιστή, θα υποστούν την μεγαλύτερη επίθεση, λόγω των αλλαγών που έρχονται, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Η πολιτεία και ο επιμελητηριακός κόσμος, οφείλουν να δώσουν άμεσα λύσεις και σε αυτά τα θέματα.
Οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και οι αλλαγές στα επαγγέλματα και την απασχόληση είναι δυσοίωνες. Κάποιοι μιλούν για 40% [1] μείωση των θέσεων εργασίας στα επόμενα 10 χρόνια, άλλοι για 20 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας. [2]  
Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως ανάμεσα στους κλάδους που θα επηρεαστούν άμεσα είναι  αυτοί της εστίασης, των μεταφορών και των διανομών. Κινδυνεύουν όμως και επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως προαναφέραμε.
Οι μείωση των θέσεων εργασίας, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά και τα νομικά πρόσωπα δηλαδή και τους επιχειρηματίες, αφού υπηρεσίες όπως μετάφραση και κατασκευή ιστοσελίδων, ήδη γίνονται εξ’ αποστάσεως και online, από οπουδήποτε στον κόσμο. Ήδη υπάρχουν και λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις, συνήθως σε φορολογικούς παράδεισους, με φοβερά ανταγωνιστικές τιμές.

Ως ΕΕΘ και αν θέλουμε να προλαμβάνουμε και όχι να ακολουθούμε τα γεγονότα, επιβάλλεται να ασχοληθούμε άμεσα και  σοβαρά με το θέμα. Να δούμε κατ’ αρχήν ποια είναι η διαστρωμάτωση των μελών του ΕΕΘ και ποιες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες κινδυνεύουν, από τις επερχόμενες αλλαγές. Σε δεύτερο επίπεδο να δούμε ποια επαγγέλματα θα δημιουργηθούν, ώστε να κατευθύνουμε σε αυτά, τόσο τους υπάρχοντες, όσο και τους νέους επαγγελματίες.
Χωρίς κινδυνολογίες και με ψυχραιμία, θα πρέπει να αναλυθούν τα επαγγελματικά περιγράμματα, οι απειλές και οι ευκαιρίες για κάθε κλάδο. Επίσης να δοθεί η δυνατότητα προστασίας κάποιων παραδοσιακών επαγγελμάτων που σχετίζονται με τομείς αιχμής για την Ελληνική οικονομία όπως η γεωργική παραγωγή και ο τουρισμός. Γενικά πρέπει να προϊδεάσουμε τους συναδέλφους επαγγελματίες, πως τίποτε δεν είναι βέβαιο και κυρίως πως η επιβίωση και η επιτυχία, δεν εξαρτώνται πια μόνο  από την σκληρή και πολύωρη απασχόληση αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, συχνά απρόβλεπτους. Το μέλλον των επαγγελμάτων θα είναι άρρηκτα δεμένο με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ι των ρομποτικών και των ευφυών συστημάτων.  Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε, ώστε μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση, να βοηθήσουμε τα μέλη μας να παραμείνουν στην αγορά και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.

Μπάμπης Τσαϊρέλης
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΕΘ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ


το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Επαγγελματικό Βήμα, τεύχος Δεκεμβρίου 2019


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!