Ραδιενεργά στο ΣΜΑ Ευκαρπίας; - Ανάστατοι οι εργαζόμενοι - Θα υπάρξουν αντιδράσεις από Δήμο και κατοίκους;

φώτο αρχείου
Μια σοβαρή ανώνυμη καταγγελία έγινε πριν λίγες ημέρες από εργαζόμενους στο ΣΜΑ Ευκαρπίας. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του seleo.gr  κάνει λόγο για εργαζόμενους  της πρωινής βάρδιας (στις 17-12-2019) στο ΣΜΑ Ευκαρπίας που δηλώνουν ότι έχουν βάσιμες πληροφορίες ότι έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες. 

Το ρεπορτάζ  που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα seleo.gr αναφέρει:

"Αναστατωμένοι και φοβισμένοι είναι οι 70 εργαζόμενοι της προχθεσινής πρωινής βάρδιας στον Σταθμό Μεταφόρτωση Απορριμάτων της Ν. Ευκαρπία καθώς έχουν βάσιμες υποψίες ότι έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας που προέρχονταν από κοντέινερ με ραδιενεργά, πιθανόν νοσοκομειακά απόβλητα, που ανοίχθηκε στον χώρο. Όπως καταγγέλλουν στο seleο.gr, θέλοντας όμως να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το συγκεκριμένο κοντέινερ είχε προορισμό αρχικά τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης όμως όπως εικάζουν οι καταγγέλοντες δεν έγινε δεκτό από τους εκεί εργαζόμενους και μεταφέρθηκε στον ΣΜΑ Ευκαρπίας χωρίς κάποια σήμανση, όπου κι ανοίχθηκε. Κάποιοι από τους εργαζόμενους πρόσεξαν ωστόσο ότι υπήρχαν σε αυτό επικίνδυνα υλικά και το σφράγισαν ξανά αφού όμως πολλοί συνάδελφοι τους είχαν έρθει σε επαφή με τα απορρίμματα που υπήρχαν σε αυτό. Αμέσως ζήτησαν να μεταφερθεί ξάνα στον ΧΥΤΑ και να γίνει μέτρηση για ραδιενέργεια, ενώ ήδη πολλοί από αυτούς αναζητούν ή έχουν έρθει σε επαφή με εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για να εξεταστούν και να διαπιστώσουν εάν έχουν βάση οι φόβοι τους."

Δηλώσεις στο seleo.gr για το θέμα που δημιουργήθηκε έκανε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ Μ Γεράνης ο οποίος δήλωσε:
"Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Γερανης δήλωσε στο seleo ότι: "αυτό που γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι να αφήνονται τα κοντέινερ έξω από τον ΧΥΤΑ για τουλάχιστον 2 με τρεις μέρες. Το κοντέινερ εναποτέθηκε έξω το ΧΥΤΑ Μαυροράχης . Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανίχνευσης και εξακρίβωσης,ούτως ώστε να δούμε σε τι ποσοστό είναι οι μετρήσεις. Οι εργαζόμενοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν" δήλωσε ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων."
Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό. Απομένει να φανεί το ποσοστό που θα δείξουν οι μετρήσεις όπως δηλώνει ο κ Γεράνης. 
Παρ' όλα αυτά 10 μέρες μετά δεν υπάρχει κάποια άλλη αντίδραση από άλλους φορείς, τους κατοίκους  και κυρίως από τον δήμο Παύλου Μελά στα όρια του οποίου βρίσκεται ο ΣΜΑ Ευκαρπίας. 
Μήπως υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τέτοιου είδους κοντέινερ;

πηγή seleo


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!