Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζει ψηφιακά τις υπηρεσίες των Δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και Κορδελιού - Ευόσμου


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζει ψηφιακά τις υπηρεσίες των Δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και Κορδελιού - Ευόσμου

Την υλοποίηση δυο παρεμβάσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες οι Δήμοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Κορδελιού – Ευόσμου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη χρηματοδοτείται το έργο «Υπηρεσίες Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διαλειτουργικότητα και Μηχανισμοί Εύρεσης και Διάθεσης Δεδομένων».
Αντικείμενο είναι η προσφορά νέων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και η ανάπτυξη χωρικά ενεργοποιημένων μηχανισμών εύρεσης και διάθεσης δεδομένων. Αφορά στην ανάπτυξη υπηρεσιών για τη δημοτική ενότητα Πυλαίας, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίας Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας - Πρασίνου ενώ στην Πυλαία λειτουργεί δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανάπτυξη τριών εφαρμογών:
1.Εφαρμογή Αποτύπωσης και Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων του Δήμου.
2.Εφαρμογή Διαχείρισης και διάθεσης ψηφιακού ευρετηρίου βιβλιοθηκών και εξασφάλιση διαλειτουργικότητας με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα (Koha-Open Source ILS) και δυνατότητα διαχείρισης δανειστικής βιβλιοθήκες σε διαδικτυακό περιβάλλον.
3.Εφαρμογή άμεσης ενημέρωσης πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό στην Πυλαία θα γίνει:
-Ενσωμάτωση δεδομένων του Δήμου από υφιστάμενες εφαρμογές διαχείρισης γεωπληροφορίας (πολεοδομικά δεδομένα Πυλαίας, αποτύπωση φωτιστικών, κάδων, κεραιών κινητής) στη νέα εφαρμογή αποτύπωσης και διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων.
-Επικαιροποίηση και ενσωμάτωση των υφιστάμενων γεωχωρικών δεδομένων του Δήμου.
-Αποτύπωση νέων σημείων ενδιαφέροντος και επιφανειών της Πυλαίας στη νέα εφαρμογή αποτύπωσης και διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων: Κτίρια και ακίνητη περιουσία του δήμου και κοιμητήρια.
-Ψηφιοποίηση υφιστάμενων πολεοδομικών δεδομένων του Δήμου και ενσωμάτωσή τους στη νέα εφαρμογή αποτύπωσης και διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων: Οικοδομικές άδειες, φάκελοι αυθαιρέτων, αρίθμηση οδών, υψόμετρα.
Στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου χρηματοδοτείται το έργο «Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ασύρματων δικτύων».
Το έργο περιλαμβάνει:
-Εκσυγχρονισμό, ανασχεδιασμό και επέκταση του υπάρχοντος πληροφοριακού τμήματος της κεντρικής πύλης του Δήμου για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας (βελτίωση ευχρηστίας, βελτίωση της δυνατότητας χρήσης των υπηρεσιών μέσω κινητών και tablet).
-Πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων εντός και εκτός του Δήμου. Το σύστημα υποστηρίζει την πλήρη διαχείριση όλων των διαδικασιών δημιουργίας εγγράφων στο Δήμο, είτε ως απάντηση εισερχομένων, είτε ως νέα έγγραφα του Δήμου (σχέδια και τελικά έγγραφα). Επίσης, θα δίνει δυνατότητες: ανάθεσης και παρακολούθησης εργασιών και φακέλων υποθέσεων σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Δήμου, υποστήριξης ψηφιακής υπογραφής και σήμανσης εγγράφων, διαχείρισης οργανογράμματος, χρηστών, υπογραφόντων κλπ, ενσωμάτωσης με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και διαλειτουργικότητας με το πρωτόκολλο του Δήμου, τη «Διαύγεια» και το σύστημα διαχείρισης αιτημάτων και προτάσεων πολιτών.
-Πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων και προτάσεων πολιτών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον από το κινητό, το tablet, ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους να υποβάλλουν αιτήματα και προτάσεις προς το Δήμο, να δουν αιτήματα και προτάσεις άλλων πολιτών και να ψηφίσουν υπέρ ή κατά αυτών, να σχολιάσουν, να δουν την κατάσταση υλοποίησης των αιτημάτων τους κλπ. Δυνατότητα διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.
-Αναβάθμιση και επέκταση υπαρχόντων σημείων ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο στο Δήμο. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει πιλοτικά να παρέχει δωρεάν ελεύθερο ασύρματο δίκτυο για χρήση από τους πολίτες σε χώρους του Δήμου. Με το παρόν έργο θα γίνει αντικατάσταση του εξοπλισμού, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση περισσοτέρων πολιτών ανά σημείο, η κεντρική διαχείριση των σημείων, η προσθήκη συστημάτων firewall για την βελτίωση της ασφάλειας των συνδεδεμένων πολιτών και η παροχή πληροφόρησης σχετικής με την τοποθεσία του χρήστη.
-Αναβάθμιση της ασφάλειας δικτύου δύο κτιρίων του Δήμου με την εγκατάσταση συστημάτων firewall και νέων ethernet switches.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!