Άνοιξε ο δρόμος για τη δημοπράτηση της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά


Με δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις έκλεισε ο κύκλος εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά για το 2019, αποφάσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
«Κινούμαστε στην τελική ευθεία και σύντομα το όραμα θα γίνει πράξη με το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά» δήλωσε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.
«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ψηφίσαμε και αποφασίσαμε με την υπ’ αριθμό 701 Απόφαση, την έγκριση της εκτέλεσης του έργου με τίτλο μελέτης ‘’Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του ΜΠΠΜ (Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά)’’ συνολικού προϋπολογισμού 19.650.000 ευρώ και  με την υπ΄ αριθμό 700 την έγκριση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τίτλο ‘’Διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο ΜΠΠΜ΄΄.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του έργου και θα ακολουθήσει η πρώτη φάση της ανάπλασης, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την ημέρα έναρξής τους.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των εργασιών και σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.
Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια– παρασκευαστήρια και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά.
Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου – εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.
Σε ότι φορά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν τρεις περιοχές σε κομβικές θέσεις εντός του πάρκου, έκτασης 43 στρ., 7,5 στρ. και 11,5 στρ. αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα η μια περιοχή, η οποία θα ονομαστεί «Η Μνήμη» βρίσκεται κεντρικά στο πάρκο και πρόκειται για μία πλατεία με την ευρεία έννοια του όρου η οποία οριοθετείται από τα δύο μεγάλα κτήρια στρατωνισμού του πρώην στρατοπέδου.
Η δεύτερη περιοχή «Το Θέαμα» βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του πάρκου, όπου επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός υπαίθριος χώρος θέασης κινηματογράφου και ζωντανών εκδηλώσεων.
Η τρίτη περιοχή «Η Περιπέτεια», βρίσκεται νοτιότερα και πρόκειται για ένα πάρκο που καλεί για συμμετοχή σε δράσεις και γεγονότα.
Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα αποτελέσουν τη δεύτερη φάση παρέμβασης στον ελεύθερο χώρο του στρατοπέδου και θα ανήκουν στα έργα άμεσης προτεραιότητας του Δήμου για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ 21-27.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!