Πανελλήνιο Χειμερινό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στο ΔΑΚ Ευόσμου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ
« Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»
ΚΑΤΣΑΝΤΏΝΗ 78 ΤΚ 56334 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΙΟ
 ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6986 546 700

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΑΙΓΙΔΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Η  Πρωτεύουσα της ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ, η Μητρόπολη των Βαλκανίων-η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μας-  ο μεγαλύτερος Δήμος της Βορείου Ελλάδος ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχονται  φέτος για πρώτη φορά  το Χειμερινό Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο οποίο συμμετέχουν οι 42 Σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Περισσότεροι από 4000 Σαρακατσαναίοι από την Πελοπόννησο μέχρι τον Έβρο αναμένεται να καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 και την ΚΥΡΙΑΚΉ 12 Ιανουαρίου 2020 προκειμένου ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ  να κόψουν και φέτος την Βασ(ι)λοκλούρα – Μπουκβαλα 2020». 

«Εμείς οι Σαρακατσαναίοι, το αρχαιότερο φύλο της Ευρώπης- όσο κι αν οι καιροί αλλάξουν και εξελιχθούν, είμαστε και θα παραμείνουμε πιστοί τις ρίζες της καταγωγής μας, στις αξίες μας, στις αρχές,  στα χρηστά μας  ήθη και στα πατροπαράδοτα έθιμα μας, γιατί η σαρακατσάνικη ταυτότητα μας και το φλάμπουρο μας , είναι και θα είναι για μας το αδιαπραγμάτευτο διαβατήριο μας στην παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων. Μέσα στην πιστή τήρηση των εθίμων μας, πρωτεύουσα θέση έχουν δύο μεγάλες πανελλήνιες θεσμικές μας εκδηλώσεις. Είναι τα δυο ετήσια μεγάλα μας  ανταμώματα τα οποία πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.  Ένα αντάμωμα  οργανώνουμε κάθε  καλοκαίρι στα Περτουλιώτικα λιβάδια και ένα αντάμωμα οργανώνουμε  τον χειμώνα το οποίο συνδυάζουμε και με το κόψιμο της  βασιλόπιτας μας, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος όπου υπάρχει βέβαια σύλλογος Σαρακατσαναίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας,

«Η ευθύνη της ανάληψης, η επιμέλεια της οργάνωσης αλλά  και η  επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων αποτελεί για τον Σύλλογό μας- τον μεγαλύτερο Σύλλογο Σαρακατσαναίων της χώρας - τον Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για την διάσωση της   ιστορίας μας , την διατήρηση της  παράδοση μας και κυρίως τη διάδοση της στη νέα μας γενιά αλλά και για  να μείνει η ΜΠΟΥΚΒΆΛΑ του 2020 αξέχαστη σε όλους » δήλωσε ο Πρόεδρος του  Συλλόγου  και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Φαρμάκης προσκαλώντας  όλους τους θεσσαλονικείς Σαρακατσαναίους και μη να έρθουν στο ΔΑΚ Ευόσμου για να γνωρίσουν την πανάρχαια σαρακατσάνικη πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα του δωδεκαημέρου, τους χορούς και τα τραγούδια.

Η ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020 περιλαμβάνει

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-1-2020
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ FILIPPOS PALACE ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΛΕΣΗΣ 20.00ΜΜ
Στο τραγούδι: Νικος Γιαννακός, Σταύρος Μπόνιας, Κατερίνα Μπόνια, Κωστας Μπανιώτης
Στο κλαρίνο Κώστας Νικολάου με την ορχήστρα του

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/1/2020
ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ
ΔΑΚ ΕΥΟΣΜΟΥ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 11.00ΠΜ

Έθιμα του Δωδεκαημέρου των Σαρακατσαναίων
Θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα του ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ
Τραγούδια από την χορωδία των γερόντων του ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ

Συνδιοργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ
Χορηγός: markis


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!