5η διάλεξη φιλοσοφίας "Δεύτερη σκέψη" στη δημοτική βιβλιοθήκη Ευόσμου

5Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ « ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ»
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΟΣΜΟΥ

θέμα « Η ΓΕΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ  ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ»
                     Ζαν Ζακ Ρουσσώ  (Jean J. Rousseau)               

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με  συμμετοχή δημοτών  συνεχίζεται ο Φιλοσοφικός κύκλος  «Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ».
Η 5η διάλεξη  Φιλοσοφίας  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21/2/2020, 7:30 στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μ. Αλεξάνδρου 57 2ος όροφος .
Η Δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ  κ. Νίκος Τσαμπάζης θα αναπτύξει  το θέμα «Η  ΓΕΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ  ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ»   Ζαν Ζακ Ρουσσώ  (Jean JRousseau
Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ  (Jean J. Rousseau, 1712-1778) ήταν Ελβετός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός θεωρητικός, και αυτοδίδακτος συνθέτης στην περίοδο του Διαφωτισμού. Οι πολιτικές ιδέες του Ρουσσώ επηρέασαν τη γαλλική επανάσταση, την ανάπτυξη της κομμουνιστικής και σοσιαλιστικής θεωρίας, και την ιδεολογία του εθνικισμού.
Μια από τις πιο δημιουργικές και περισπούδαστες προσωπικότητες του Γαλλικού Διαφωτισμού με το έργο του επηρέασε σύγχρονους και μεταγενέστερους περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον εκφραστή του Διαφωτισμού και ίσως αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δύναμη του λόγου του αλλά και στο ότι το έργο του Ρουσσώ ενσαρκώνει πλούσιο συναισθηματισμό και συχνά φαίνεται να ακολουθεί ή μάλλον να ανοίγει δρόμους αντίθετους προς εκείνους όπου κινούνται οι σύγχρονοί του. Εκείνοι ενθουσιάζονταν με την ανακάλυψη του λογικού και την πρόοδο των επιστημών και την κριτική των φεουδαρχικών θεσμών και της Εκκλησίας που τους στήριζε ο Ρουσσώ χρησιμοποίησε τη δύναμη του λόγου για να κρίνει και τους θεσμούς εκείνους αλλά και τον πολιτισμό για ό,τι αρνητικό φέρνει μαζί του για τα ήθη και το ήθος του ανθρώπου. Όλη η φιλοσοφία του Ρουσσώ στρέφεται γύρω από τις ακόλουθες τρεις προτάσεις:
Υπενθυμίζεται ότι η «Δεύτερη Σκέψη»  είναι μια νέα σειρά Διαλέξεων τις οποίες οργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης, την Διεύθυνση Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας και το Τμήμα Βιβλιοθήκης Ευόσμου.
Στόχος των οργανωτών της « Δεύτερης Σκέψης» είναι να φέρουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με τη φιλοσοφική σκέψη.
Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους  αποτελούνται από σχετικά απλές και σύντομες ομιλίες πάνω σε κρίσιμα φιλοσοφικά, κοινωνικά και παιδευτικά ζητήματα με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση αυτού που συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας. Ακολουθεί  ελεύθερος διάλογος με το ακροατήριο.
Ο Νίκος Τσαμπάζης σπούδασε Παιδαγωγική και Φιλοσοφία. Είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Επιδίδεται στη συγγραφή, ενώ συμμετέχει με εισηγήσεις σε φιλοσοφικά συνέδρια και σε εκδηλώσεις παιδαγωγικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα. Εφαρμόζει το πρόγραμμα «Φιλοσοφία για Παιδιά» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου και εργάζεται ως δάσκαλος.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!