Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος.




Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρο Καράογλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της προόδου των εργασιών για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος (υφιστάμενη κατάσταση και χρονοδιάγραμμα ενεργειών). Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν και ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί από το Ίδρυμα «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος». 
Μετά τη σύσκεψη ο κ. Πικραμμένος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«΄Ηταν μιά πολύ καλή συνάντηση γιατί για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλοι οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Και το πρωί και τώρα,κάμαμε μια καταγραφή των ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν και τα οποία είναι πολλά. Είναι η χρήση, είναι το ιδιοκτησιακό, οι παραχωρήσεις και η χρηματοδότηση. Εξετάσαμε εναλλακτικές λύσεις. Ο κ δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέλαβε να μας διευκρινίσει ορισμένα πράγματα σχετικά με την ιδιοκτησία του Δήμου και αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη συγκέντρωση μας στις αρχές Μαρτίου. Αισιοδοξούμε ότι θα λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και το έργο θα προχωρήσει με πολύ γοργούς ρυθμούς».


Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρετίζω την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, του οποίου η συμβολή στην αποψινή σύσκεψη ήταν καθοριστική. Σωστά ο κ. Αντιπρόεδρος δεν μίλησε για προβλήματα. Είναι θέματα τα οποία είναι ανοιχτά και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό που αποφασίσαμε είναι να επανέλθουμε την Τρίτη 3 Μαρτίου, σε 20 ημέρες από σήμερα, για μια σειρά ζητημάτων που είναι ανοιχτά. Περιμένουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι έτοιμοι με συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις για το ιδιοκτησιακό, τους όρους δόμησης, όπως και για τη διαδικασία των μελετών που βρίσκεται σε εξέλιξη για μην έχουμε καθυστερήσει το έργο.
Θεωρώ ότι μετά από 5 χρόνια όπου δεν είχε γίνει τίποτα για το συγκεκριμένο έργο, είναι ομόφωνη η θέληση όλων μας, του ελληνικού λαού και προφανώς της Κυβέρνησης, να προχωρήσουμε. Ξαναμπαίνει το τρένο στις ράγες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μαρία Αντωνίου, ο κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, οΠρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δρόσος Τσαβλής, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας κα Σύβιλα Μπέντικ, ο Πρόξενος της Γερμανίας κ. Carsten Müller, ο κ. Βασίλης Κασκαρέλης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο κ. Περικλής Νικολάου από τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ.

Νωρίτερα το πρωί, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισκέφθηκε τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου αναχωρούσαν τα «τρένα του θανάτου» για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τον κ. Πικραμμένο υποδέχθηκαν μέλη της επιστημονικής επιτροπής μελέτης του έργου, του έδειξαν τα σχέδια και τον ξενάγησαν στον χώρο. Παρόντες στην ενημέρωση ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Νταβίντ Σαλτιέλ, εκπρόσωποι της ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς και οι κ.κ. Carsten Müller, Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη και Βασίλης Κασκαρέλης, Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τα μέλη της ομάδας μελέτης.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!