Πραγματοποιήθηκε η γιορτή βασιλόπιτας στον ιστορικό Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών


Πραγματοποιήθηκε η γιορτή βασιλόπιτας στον ιστορικό Συνοικισμό Κωνσταντινουπολιτών

Με τιμώμενα πρόσωπα τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Κατοίκων του Συνοικισμού Δημήτρη Αραπίδη (1997-2003) πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Στους ανωτέρω το «Δώρο του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών» επέδωσαν ο βουλευτής και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής και Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Πολύβιος Στράντζαλης.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Αμορίου και ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρος, ο οποίος για 2η χρονιά μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σωκράτης Δωρής, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Πυλαίας – Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑΠ Γιώργος Παρισόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Τζόλλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πυλαίας – Χορτιάτη Κατερίνα Λυρούδη και Σοφοκλής Κάλτσιος, τα μέλη του δ.σ. της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Παππάς, ο Πρόεδρος της ομάδας χάντμπολ ΑΕΣΧ Πυλαίας Μιχάλης Αντωνιάδης καθώς και μέλη του δ.σ., μέλη του δ.σ. του Συλλόγου Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης κ.ά.  

Ιστορικός Συνοικισμός
Ο ιστορικός Συνοικισμός ιδρύθηκε το 1961με σκοπό τη στέγαση «των εκ Κωνσταντινουπόλεως και της ενδοχώρας αυτής καταγόμενοι εστεγασμένων ή άστεγων, μελών της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης». Αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης διά του τότε προέδρου της Τριαντάφυλλου Γαϊτανίδη. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι εξής: Πρόεδρος – Κωνσταντίνος Καμιτάκης, Αντιπρόεδρος – Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Γενικός Γραμματέας – Κωνσταντίνος Χαλίσογλου, Ταμίας – Νικόλαος Μετασσαράκης, Μέλος – Πέτρος Δραγούμης.
Ο λόγος του πρώτου προέδρου Κωνσταντίνου Καμιτάκη όταν αποχώρησε από το δ.σ. για λόγους υγείας, στις 4 Οκτωβρίου 1966, επιβεβαιώνει τη σύνδεση του Συνοικισμού με την Κωνσταντινούπολη: «…λυπούμαι τα μέγιστα διότι αποχωρίζομαι συναδέλφων και φίλων μετά των οποίων εμοχθήσαμεν διά να επιτύχωμεν το ωραίον αυτό έργον που πρόκειται να διαιωνήσει το όνομα της Βασιλίδος των πόλεων». 
Την 1 Ιουλίου 1987 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Κατοίκων, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της προσπάθειας των Κωνσταντινουπολιτών, με στόχους πολύπλευρους που αφορούσαν τόσο στα σημαντικά θέματα υποδομών του συνοικισμού όσο και σε άλλα θέματα (πολιτιστικά κ.λπ.). Πολλοί οι άνθρωποι που εργάστηκαν φιλότιμα στα πλαίσια του Συνδέσμου, για την επίλυση των μεγάλων αυτών προβλημάτων και για την ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών.
Από το Μάρτιο 2014 έως σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη αυξήθηκαν από περίπου 50 σε 550. Από τότε καθιερώθηκε η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή – συνάντηση μελών και κατοίκων «Αντάμωμα γειτονιάς» κάθε Ιούνιο (το 2018 έγινε το Σεπτέμβριο), η εκδήλωση «Χριστούγεννα είναι, κάλαντα λέμε» για τους μικρούς κατοίκους του Συνοικισμού, η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας στην αρχή της νέας χρονιάς.
Αυτά τα χρόνια πραγματοποιούνται δράσεις συλλογής ρούχων και μαγειρικής για τους πρόσφυγες από τη Συρία και για ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων του Συνοικισμού. Επίσης, διεκδικούμε να παραμείνουν δημόσιοι χώροι οικόπεδα του Συνοικισμού, ενώ ερευνήσαμε, καταγράψαμε και παρουσιάσαμε την Ιστορία του Συνοικισμού σε συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού τον Οκτώβριο 2016. Από τον Απρίλιο 2016 λειτουργεί Τράπεζα Αίματος των κατοίκων του Συνοικισμού. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!