ΙΣΘ: Αναγκαία η αναπροσαρμογή της λειτουργίας του ΚΕΠΑ Θεσσαλονίκης.


Αναγκαία η αναπροσαρμογή της λειτουργίας του ΚΕΠΑ Θεσσαλονίκης.
 
 
«Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στη Θεσσαλονίκη για λόγους κοινωνικής ευθύνης θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη λειτουργία του εν όψει των συνθηκών εγρήγορσης για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας ύστερα από την επίσκεψη του στο μοναδικό ΚΕΠΑ για όλο το νομό, που στεγάζεται στο κτίριο του ΕΦΚΑ της Πύλης Αξιού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο σύλλογος για στήριξη της δημόσιας υγείας και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού.
 
Ο κ. Νίτσας αφού συνομίλησε με γιατρούς-μέλη επιτροπών που πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας καθώς και με ασθενείς και συνοδούς στην… κατάμεστη (!) αίθουσα αναμονής συναντήθηκε με τον διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Πύλης Αξιού Γιώργο Τσακιρίδη και τον ψυχίατρο και αντιπρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Ιατρών ΚΕΠΑ (ΕΛΙΕΑΚΑΠ) Πασχάλη Κίρτσιο.
 
Όπως διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και πολύωρη αναμονή πασχόντων ευπαθών ομάδων -μετά των συνοδών τους- στους ίδιους χώρους, γεγονός που δεν συνάδει με τις πρόσφατες οδηγίες των ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας). Επίσης η λίστα των γιατρών – μελών των επιτροπών του ΚΕΠΑ (όλων των ειδικοτήτων) εδώ και χρόνια γίνεται μικρότερη λόγω συνταξιοδοτήσεων. Από το 2011 η συγκεκριμένη λίστα όχι μόνο δεν έχει ανανεωθεί και εμπλουτισθεί με περισσότερα ονόματα συναδέλφων αλλά αντιθέτως έχει συρρικνωθεί.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας έθεσε και πρότεινε την αναστολή εξετάσεων -τουλάχιστον για δύο μήνες- όσων περιστατικών έχουν ήδη λάβει ποσοστά αναπηρίας ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν (λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων). Τόνισε ότι «…για λόγους δημόσιας υγείας η επανεξέταση θα μπορούσε να γίνει αργότερα».
 Φυσικά καθημερινά θα πρέπει να επανεξετάζεται -με τα νέα δεδομένα του ιού- η συνέχιση της λειτουργίας και του υπάρχοντος Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας»
 
Ο κ. Νίτσας προτείνει να αλλάξουν και τα ραντεβού αντί για 9 και 11 το πρωί -όπου συμπίπτουν όλα μαζί- να γίνονται κάθε τέταρτο ώστε να αποφεύγεται ο επικίνδυνος πια συνωστισμός ασθενών και συνοδών. Ακόμη να επιτρέπεται η παραμονή και αναμονή έως ενός συνοδού για κάθε ασθενή και όχι περισσοτέρων όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

 «Είναι επιβεβλημένη λόγω του SARS–CoV-2 να γίνεται μια διαλογή των περιστατικών ώστε ασθενείς ευπαθών ομάδων να περιμένουν, για δική τους ασφάλεια αλλά και των συνανθρώπων μας, σε διαφορετικούς χώρους από τους υπόλοιπους».

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ επεσήμανε ότι χρειάζεται άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού για λειτουργία ενός δεύτερου ΚΕΠΑ στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

«Δίπλα σε συναδέλφους γιατρούς της πρώτης γραμμής…»
 
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε επίσης και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας της Πύλης Αξιού, από τον οποίο ενημερώθηκε για την ετοιμότητα των συναδέλφων γιατρών να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του SARS–CoV-2  επαναλαμβάνοντας ότι ο ΙΣΘ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια άμεσης επίλυσης προβλημάτων (ελλείψεις προσωπικού, τεχνικού εξοπλισμού, αναλώσιμων κλπ). Και αυτή η δράση του ΙΣΘ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο ΙΣΘ. Είχαν προηγηθεί ανάλογες επισκέψεις και συζητήσεις του προέδρου του ΔΣ Νίκου Νίτσα και στο Κέντρο Υγείας Τούμπας αλλά και στο Κέντρο Υγείας της οδού Αγγελάκη.
 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!