Η α.ν.α.σ.α. για την καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ


«Καλούμε τον Δήμαρχο να κινητοποιήσει τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης που διαθέτουμε ως Δήμος και να υλοποιήσει το ομοφώνως αποδεχθέν από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμά μας».
Με αγανάκτηση και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/51273/1102/06.8.2019 απόφαση ανανέωσης – αναδιατύπωσης της υπ’ αρ. 118946/03-10-2006 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ» για την προσθήκη εναλλακτικού καυσίμου SRF.
Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε διατυπώσει εισάγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29.10.2019 ψήφισμα, το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό από όλες τις παρατάξεις, με θέμα «κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF – SRF στο ΤΙΤΑΝ», τελικά επιβεβαιώθηκαν.
Με την τροποποίηση της ανωτέρω ΑΕΠΟ δίνεται το πράσινο φως να καίγονται τουλάχιστον 500 τόνοι ετησίως «σκουπίδια SRF – RDF» στο καμίνι του ΤΙΤΑΝ. Η ουσιαστική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας σε επίπεδο υγείας, περιβάλλοντος και οικονομικό θα είναι άμεση και ραγδαία.
Είναι ανεπίτρεπτο και αντιδεοντολογικό, ειδικά σ αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε και όλοι προσπαθούμε με οποιοδήποτε κόστος να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό του Κοροναϊού, να κοινοποιούνται τέτοιου είδες αποφάσεις καθώς η υλοποίηση τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Επίσης ερωτήματα φέρνει και η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος αυτού από την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου. Έγκαιρα ως Δημοτική παράταξη «αν.α.σ.α» προβάλαμε δημοσίως και έντονα την επικίνδυνη για τον δήμο μας προοπτική και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις αντίδρασης κατά αυτής της εξέλιξης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο προτεινόμενο εκ μέρους μας ψήφισμα.
Μάλλον, η διοίκηση δεν προχώρησε σε καμία από τις προτεινόμενες δράσεις ανάσχεσης, αν και «συμφώνησε» θεωρητικώς, η σημερινή απόφαση φανερώνει το αντίθετο.
Ειδικότερα προτείναμε :
1. Να πάρουμε όλα τα μέτρα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
2. Να δημοσιεύσουμε ανακοίνωση που να δείχνει την αντίδρασή μας στην απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής για πιθανή μεταφορά της καύσης από τη ΜΕΑ Αν.Τομέα, στα Δυτικά και στο ΤΙΤΑΝ και να δηλώνεται η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων. Η ανακοίνωση να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους συλλόγους και φορείς του δήμου.
3. Να κάνουμε ένσταση-προσφυγή και να ασκηθεί κάθε ένδικο βοήθημα κατά της γνωμοδότησης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να ακυρωθεί η απόφαση της τροποποίησης της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα.
4. Να ζητήσει την έγγραφη συμπαράσταση και των υπολοίπων φορέων και ΔΣ των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και της εκκλησίας στην ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και να βγει κοινό δελτίο τύπου.
5. Να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν Δήμοι και Δημότες ενάντια στην καύση RDF-SRF.
Καλούμε τον Δήμαρχο έστω την ύστατη στιγμή να κινητοποιήσει τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης που διαθέτουμε ως Δήμος και να υλοποιήσει το ομοφώνως αποδεχθέν από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα μας.
Δηλώνουμε παρών σε κάθε ενέργεια ενάντια στην υποβάθμιση του τόπου και της ζωής μας.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!