Βασικό εισόδημα «καραντίνας» για όλες και όλους. Ψήφισμα των Πράσινων


Βασικό εισόδημα «καραντίνας» για όλες και όλους
Ψήφισμα των Πράσινων

Ψήφισμα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού υιοθέτησε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο έγινε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά στις 21-22 Μαρτίου.
«Οι Πράσινοι ανησυχούμε έντονα για το ντόμινο επιπτώσεων της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομία της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα» δηλώνει ο νέος συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Ευάγγελος Αστυρακάκης-Ασλάνης. Η ανάγκη να διατεθεί άμεσα ρευστότητα στην οικονομία σε πρωτοφανή μεγέθη είναι όρος επιβίωσης της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των νοικοκυριών, ενώ είναι μεγαλύτερη ακόμα και σε σχέση με τα ποσά που διατέθηκαν για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα με σχεδιασμό που ξεπερνά την περίοδο της πανδημίας διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και των νοικοκυριών» δηλώνει η δεύτερη συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Αλία Παπαγεωργίου.
Οι Πράσινοι ζητούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση:
-    τη θέσπιση βασικού εισοδήματος «καραντίνας» για όλες και όλους όσο διαρκεί η κρίση, αξιοποιώντας νέους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και ανακατανέμοντας υπάρχοντες στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για εξασφάλιση βασικού εισοδήματος
-   την ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που είναι όρος επιβίωσης σήμερα καθώς και νέας μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα
-    το πάγωμα των εξώσεων για επαγγελματικές μισθώσεις καθώς και την επανεξέταση του ύψους των ενοικίων για επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες, με παράλληλη υιοθέτηση κινήτρων και φοροαπαλλαγών ισόποσων με την μείωση των ενοικίων, για τους ιδιοκτήτες, για δύο τουλάχιστον χρόνια μετά την λήξη της σημερινής κρίσης.
-    την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων και όχι τη μετάθεσή τους στο μέλλον, προς αποφυγή ενός φαινομένου χιονοστιβάδας επιπτώσεων για την οικονομία.
Οι μέχρι σήμερα ανακοινωμένες πολιτικές και μέτρα δεν θέτουν τις βάσεις για μια βιώσιμη, κοινωνική, καινοτόμα, πράσινη οικονομία που να δουλεύει για όλες και όλους, το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές. Απαιτείται άμεση δράση μεγάλης κλίμακας για την οικονομία με μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία μια ακόμη παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!