«ΟΧΙ στο σχέδιο καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία» από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά


«ΟΧΙ στο σχέδιο καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία» από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά
Κατόπιν έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, στο Δημαρχείο Παύλου Μελά, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, με θέμα έγγραφο που
δρομολογεί την έγκριση καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού στο Τιτάν, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά.
Η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης και οι Γεώργιος
Λίλτσης, Αναστασία Φραγκοπούλου, Δημήτριος Δεληγιάννης, Μάριος Παλάντζας και
Αριστείδης Ιακωβίδης, αναφέρει τα εξής:

«ΟΧΙ στο σχέδιο καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία,  που εν μέσω πανδημίας ανακινεί το θέμα χωρίς ηθική»
      Η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου βιώνουν αυτή τη στιγμή, μια πρωτόγνωρη πανδημία η οποία έχει οδηγήσει στην απαγόρευση σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων.
     Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, που όλα έχουν παραλύσει, δυστυχώς παρατηρούμε ότι χωρίς αίσθημα ευθύνης, και σεβασμού των πολιτών και των θεσμών, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ και η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κινούν τις τελευταίες μέρες, ξανά διαδικασίες για να καταφέρει η παραπάνω εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.
     Αγνοώντας, όλες τις ομόφωνες αποφάσεις και τα ψηφίσματα του νυν Δήμου Παύλου Μελά και του πρώην Δήμου Ευκαρπίας (2010, 2014, 2019) κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, αλλά και τη σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανακινούν το θέμα της άδειας της καύσης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για να μην μπορούν να υπάρχουν παρεμβάσεις και αντιδράσεις.
      Με αίσθημα ευθύνης  της προάσπισης της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος της περιοχής μας, δηλώνουμε ξανά την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενούς καυσίμου στη γνωστή τσιμεντοβιομηχανία. Ζητούμε να ανασταλούν και να σταματήσουν άμεσα, όλες οι διαδικασίες τροποποίησης,  δημοσιοποίησης και έγκρισης της ΑΕΠΟ της εταιρείας που αφορούν την καύση των απορριμμάτων, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα μας, σαν ελάχιστο μέτρο για να μπορούμε να συμμετέχουμε και να δηλώσουμε εμείς και οι πολίτες μας με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις μας για την άδεια που θέλει να πάρει η ΤΙΤΑΝ ΑΕ.
       Καλούμε την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους και τους φορείς του δήμου μας, αλλά και τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε κοινό αγώνα και επαγρύπνηση.

Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων
RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού
(30/09/2019)

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά στη συνεδρίασή του, στις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2019, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού, στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 538/2019 απόφασή του:
Κοινό ψήφισμα κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF – SRF και εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης
Μπροστά στο ενδεχόμενο καύσης RDF – SRF, στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης, δεκάδες φορείς, σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και τοπική κοινωνία αντέδρασαν μαζικά σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Ο Δήμος Παύλου Μελά συμπαρίσταται και βγαίνει μπροστά στο δίκαιο αγώνα που ξεκινά για να εναντιωθεί στο ενδεχόμενο καύσης RDF – SRF και να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καθώς η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα φέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά  αποφασίζει :
α. Να πάρει όλα τα μέτρα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης.
β. Να δημοσιεύσει ανακοίνωση για την αντίδρασή του στην απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής για πιθανή μεταφορά της καύσης από τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, στα Δυτικά και στο ΤΙΤΑΝ. Στην ανακοίνωση θα δηλώνεται και η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων σε μονάδες που βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια μας. Η ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους συλλόγους και φορείς του δήμου.
γ. Να κάνει ένσταση-προσφυγή κατά της γνωμοδότησης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να ακυρωθεί η απόφαση της τροποποίησης της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα.
δ. Να ζητήσει από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ Α.Ε. αν όντως έχει σκοπό να κάνει καύση RDF –SRF στην Ευκαρπία. Να της γνωστοποιήσει ότι, σε περίπτωση που η απάντησή της είναι θετική, θα κριθεί ανεπιθύμητη, θα σταματήσει κάθε είδους ¨συνεργασία¨ μαζί της και το ίδιο θα ζητήσει και από τους συλλόγους και φορείς του δήμου Παύλου Μελά.
ε. Να ζητήσει εγγράφως από την Περιφέρεια και το ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
›Για ποιο λόγο αφαιρέθηκε οποιαδήποτε καύση από τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, αφού βασικός στόχος του ΦΟΔΣΑ ήταν η “ενεργειακή αξιοποίηση υπέρ των δήμων” ;
›Για ποιο λόγο, χωρίς καμία αιτιολόγηση ή μελέτη διασποράς αερίων ρύπων και δίχως να υπάρχει άδεια καύσης RDF και SRF, παρέχεται ¨εν λευκώ¨ η προοπτική της καύσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη στο ΤΙΤΑΝ, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις του 2010 από Περιφέρεια, από Δημάρχους και του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία;
Υπάρχει περίπτωση να γίνει το ίδιο και με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα;
Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πέρασε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αλλά απλά από μία επιτροπή Ανάπτυξης, που είχε πλειοψηφικά συμβούλους εκτός Θεσσαλονίκης; Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα να υποβαθμίζεται ένα τέτοιο μείζον θέμα;
Γιατί δεν έχουν εφαρμόσει μεθόδους και μέτρα μείωσης βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή με ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της;
στ. Να ζητήσει την έγγραφη συμπαράσταση και των υπολοίπων Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και να βγει κοινό δελτίο τύπου.
ζ. Να δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση και να ηγηθεί στον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν Δήμοι και Δημότες ενάντια στην καύση RDF-SRF, για να αναπτυχθεί πραγματικά και να προχωρήσει μπροστά η Δυτική Θεσσαλονίκη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
η. Να απαιτήσει βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας και αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Εδώ και 2 χρόνια εξυπηρετεί επιπλέον δήμους από ότι προβλέπει η ΜΠΕ του, με τη δικαιολογία ότι ο ΣΜΑ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει προβλήματα.
θ. Να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο μας που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη, αλλά και στην πρόληψη, εξαιτίας του επιβαρυμένου περιβάλλοντος από τη γειτνίαση με ρυπογόνους  βιομηχανίες.
Η Καύση RDF – SRF και εναλλακτικών καυσίμων στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης ΔΕN θα περάσει!

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΛΕΝΗ  ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!