Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.- Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε ομηρία διαρκείας


Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5-12-2014
 Αριθμ. Δ.Τ.: 012
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε ομηρία διαρκείας

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μια πολύπαθη και κατατρεγμένη «κατηγορία» εκπαιδευτικών. Χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς διδακτικές ανάγκες κάτω από ένα εργασιακό «καθεστώς» που όφειλε να είναι προσωρινό, μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες με διορισμούς μονίμων, αλλά έχει πλήρως «παγιοποιηθεί».
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, σε αναμονή και αγωνία από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, με μια βαλίτσα στο χέρι, προσδοκούν την πρόσληψη που μπορεί να έρθει και πριν το Πάσχα. Οικογενειάρχες, με μωρά ή και παιδιά – μαθητές. Μετακομίζουν από τη μια άκρη της εικράτειας στην άλλη για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό και μικρής διάρκειας εισόδημα.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, που μπορεί να υπηρετούν μέχρι και σε πέντε (5) διαφορετικά σχολεία, προσπαθούν να επιβιώσουν κοινωνικά και οικονομικά. Υποχρεούνται να επενδύσουν στην «αναπλήρωση» με αποταμίευση από το επίδομα ανεργίας (;) των θερινών διακοπών για να ανταπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα μετακίνησης, μετεγκατάστασης και διαμονής – διατροφής για το διάστημα των δύο (2) έως και τριών (3) μηνών μέχρι την πρώτη πληρωμή. Με «μισθό» πείνας ο οποίος «συμπληρώνεται» από την «ευσπλαχνική» παροχή «σίτισης» σε στρατώνες που προσβάλει τον αυτοσεβασμό και θίγει την αξιοπρέπεια.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί επιτυχόντες στον τελευταίο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. περιμένουν από το 2008 τον πολυπόθητο διορισμό ή βρίσκονται στους Πίνακες που «κλείνουν» και «ανοίγουν», στους οποίος όμως δεν προσμετρείται όλη η βεβαιωμένη προϋπηρεσία, με φτηνά επιχειρήματα, δικαιολογίες και σκοπιμότητες. Εξαρτώμενοι από την «εκάστοτε προσφερόμενη» μοριοδότηση, υπόκεινται σε παιχνίδια και τεχνάσματα όπως μοριοδότηση εντοπιότητας, διπλή μοριοδότηση στις απομακρυσμένες περιοχές, αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε αυτά «εθελοντικά» για να διεκδικήσουν κάποια καλύτερη θέση στην κατάταξη.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που κατά το σχολικό έτος 2013-14 αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβάσεις ως «αξιολογητές Ι.Ε.Π.» για τα προγράμματα σπουδών (έργο που ανέλαβε το Ι.Ε.Π. με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) και «παρεμπιπτόντως» να ασκούν και …διδακτικό έργο !!
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που, κατά το τρέχον σχολικό έτος και παρά τις Υπουργικές προβλέψεις για πολύ μεγάλο αριθμό προσλήψεων, τελικά ένας απογοητευτικά μικρός αριθμός τους (ειδικά στη Β/θμια εκπ/ση) προσλήφθηκε μέσω ΕΣΠΑ, μέσω Τακτικού Προϋπολογισμού, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κλπ.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που υφίστανται μετατροπές του είδους πρόσληψης αλλά και επιλεκτικές αλλαγές συμβάσεων, από μειωμένου σε πλήρους ωραρίου απασχόλησης (ΠΔΣ, Ε.Α., …), κλπ. Οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης πληρώνουν τους μεν ή τους δε, άλλες νωρίτερα, άλλες πολύ αργότερα, μέσα σε ένα γενικό κομφούζιο και αλαλούμ που διαδραματίζεται στις πλάτες των οικονομικά εξουθενωμένων αναπληρωτών, που αναζητούν καθημερινά …τυχόν εμβάσματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, όντας και πολλάκις δανεισμένοι από τους οικείους τους.
Ως αποτέλεσμα της παραπάνω τραγικής κατάστασης, ορισμένοι από τους προσληφθέντες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ αρκετοί άλλοι δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψη, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν από τους πίνακες για τα επόμενα δύο χρόνια.
Όσοι παρέμειναν καταναλώνουν τα εναπομείναντα οικονομικά, σωματικά και ψυχικά τους αποθέματα, για να ανταπεξέλθουν με συνέπεια στις παιδαγωγικές και διδακτικές υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού λειτουργού στο «δυναμικό περιβάλλον» της τάξης.
Οι υπαίτιοι του παγιωμένου πια δράματος σε βάρος της Παιδείας, των μαθητών και των συναδέλφων αναπληρωτών θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν!
Θυμίζουμε ότι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Ιταλίας δικαιώθηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ιταλική κυβέρνηση υποχρεώνεται να προσλάβει 250.000-300.000 αναπληρωτές με προϋπηρεσία 36 μηνών, αποφασίζοντας ότι η σύναψη διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι καταχρηστική και παράνομη.
Οι εξαθλιωμένοι Έλληνες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρέπει να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να δικαιωθούν;
ΚΑΛΟΥΜΕ τον Υπουργό Παιδείας
Να καλύψει άμεσα τα κενά των σχολείων μας με προσλήψεις αναπληρωτών.
Να βάλει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαρκούς ομηρίας των συναδέλφων και να προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών που ο ίδιος εξήγγειλε.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 - 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798
ηλεκτρον. σελ.: http://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
πληροφορίες: Σταμάτης Σταματιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6945-752224


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!