Δεμουρτζίδης για ΣΜΑ Ευκαρπίας : ¨Συμβολικά απών και αντίθετος με τη φιέστα - Να υλοποιήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις τους, Φάμελλος και ΦΟΔΣΑ¨




Με αφορμή τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας παρουσία διμοιριών ΜΑΤ και διαμαρτυρόμενων πολιτών, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης με τη συμβολική απουσία του δηλώνει αντίθετος με τη σημερινή φιέστα και ζητά από τους  κ. Σωκράτη Φάμελλο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Μιχάλη Γεράνη Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Κ.Μ. και την Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα,  να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους όσον αφορά την κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
 Η υλοποίηση ενός γιγάντιου ΣΜΑ, με δυναμικότητα που δε δικαιολογεί τις πραγματικές ανάγκες, ενός έργου που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία διώχθηκε  δικαστικά και του Δήμου Παύλου Μελά, όπως αποτυπώθηκε με τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.
Ο Δήμος Παύλου Μελά ως πρωτοστάτης της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων ζητά αποκεντρωμένη διαχείριση βάσει του νέου ΕΣΔΑ και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που έχει εγκριθεί.
Ο ΦοΣΔΑ Κ.Μ. οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, που αναφέρεται:
1)Στο έργο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών-ΚΑΕΔΙΣΠ(Κέντρο Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή).
2)Στην κατασκευή Πάρκου Ανακύκλωσης-Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο υπόλοιπο του χώρου του ΣΜΑ Ευκαρπίας έκτασης 68 στρεμμάτων.
3)Στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου αναπλασμένου ΧΑΔΑ Δερβενίου και ρέματος Μύλου.
4)Στη σταδιακή μείωση της δυναμικότητας με την κατασκευή και λειτουργία περιφερειακών ΣΜΑ στο Νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νέο ΠΕΣΔΑ Κ.Μ.,όπου προβλέπει ΣΜΑ στην Επανωμή και στη Χαλκηδόνα σε αντικατάσταση των ήδη λειτουργούντων χωρίς αδειοδότηση Μηχανιώνας και Σίνδου, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι Δήμοι σε αποκεντρωμένη διαχείριση.
5)Την άμεση λειτουργία του Ελεγκτικού Μηχανισμού παρακολούθησης της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου θα αποτελείται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, της τοπικής κοινωνίας και επιστημονικού προσωπικού.
6)Αντισταθμιστικά για την περιοχή της Ευκαρπίας.
Κανένα σχέδιο και κανένα άλλο έργο δεν έγινε για τη μείωση, τη διαλογή στην πηγή, την επανάχρηση, την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη.
Η λειτουργία ενός ΣΜΑ που μόνο θα συμπιέζει, δεν μειώνει και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει την Ανακύκλωση. Η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ Κ.Μ. πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τις απολύτως εύλογες ανησυχίες των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά.
Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος οφείλει να προασπίσει τα παραπάνω και να αποτρέψει την οποιαδήποτε σύνδεση του ΣΜΑ με το γειτονικό εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, που αφορά την  Καύση Απορριμμάτων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!