Εγκαίνια-υπερπαραγωγή στον «φαραωνικό» ΣΜΑ Eυκαρπίας


Αποκλήθηκε «φαραωνικός» λόγω του μεγέθους του και μοιάζει ειρωνική επιβεβαίωση ότι για την τελετή των εγκαινίων του εγκρίθηκαν 20.000 ευρώ.
Ο γνωστός -από την πολυετή ένταση των αντιδράσεων για την κατασκευή του- Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 6 Μαρτίου με μια… υπερπαραγωγή που περιλαμβάνει φωτογραφίσεις, βιντεολήψεις, εξέδρες εγκαινίων, γιγαντοοθόνες, ραδιοφωνική διαφήμιση -σε τρεις επιλεγμένους (!) σταθμούς-, ακόμη και drone το οποίο θα καλύπτει την τελετή με εναέριες λήψεις.
Η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ (Μ. Γεράνης, Γ. Μπουτάρης, Β. Κυρίτσης, Γ. Στάμκος, Δ. Ντούρος, Β. Παπαδόπουλος, Ν. Μουρατίδης) αποφάσισε στις 16 Φεβρουαρίου να διαθέσει 19.200 ευρώ με απευθείας ανάθεση.
Ηδη το Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης, που εναντιώθηκε στην κατασκευή του ΣΜΑ, ετοιμάζεται για συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη μέρα των εγκαινίων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο ΦΟΔΣΑ δεν έκανε τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί.
«Ισοπέδωσαν 100 στρέμματα για να κάνουν ένα τσαντίρι σε πέντε στρέμματα», λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος του κινήματος Μιχάλης Σπάσιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΜΑ δεν έχει καν άδεια λειτουργίας, ο ΦΟΔΣΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να κάνουν μικρούς τοπικούς ΣΜΑ, όπως υπόσχονταν, κι όχι αυτό το έργο-παρωδία, παλιάς σχεδίασης, τεράστιο και αχρείαστο. Να ακούσουν την τοπική κοινωνία και να υλοποιήσουν τον Εθνικό Σχεδιασμό.
»Αλλά προτιμούν να δίνουν 20.000 ευρώ για τις τελετές και ταυτοχρόνως απολύουν τους συμβασιούχους. Λένε ότι έπεισαν τον κόσμο. Πώς; Με τις διμοιρίες των ΜΑΤ; Με τις δικαστικές διώξεις δεκάδων πολιτών; Λένε ότι θα έρχονται λιγότερα σκουπίδια, άρα τζάμπα κατασκευάστηκε ο τερατώδης ΣΜΑ».
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το έργο έχει όλες τις άδειες για τη λειτουργία του», απαντά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος σχετικά με τη δαπάνη των εγκαινίων λέει ότι «για ένα έργο που κόστισε περίπου 15 εκατομμύρια δεν είναι υπερβολικό να διατεθεί ένα ποσό για τη διαφήμισή του και την ενημέρωση του κόσμου. Μπορεί να εγκρίθηκε πίστωση 19.200, ωστόσο θα διατεθούν μόνο 14.500 ευρώ».
Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που είχε σταθεί αλληλέγγυος σε όσους αντιδρούσαν, σκέφτονται τη διαχείριση του θέματος που είναι «αγκάθι» και η απάντηση στην οποία καταλήγουν είναι πως το έργο εγκαινιάζεται βέβαια, αλλά με τη δική τους ατζέντα. Θα χρειαστεί και μιαν εξήγηση για την ξενάγηση-φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη -που προηγήθηκε-, ο οποίος βρήκε το έργο ιδανικό…
Μπορεί λοιπόν τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προσκληθεί να αρνούνται να παραστούν στα εγκαίνια, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος θα πάρει μέρος στην τελετή.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι «ο ΣΜΑ είναι μικρότερης δυναμικότητας απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, γίνεται διαλογή στην πηγή και δεν συνδέεται με άλλα έργα που θα ήταν επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Επιπλέον, οφείλει να μειώσει το κόστος για όλους τους πολίτες της περιοχής, ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει και ως περιβαλλοντικό πάρκο. Και κυρίως θα υπάρχει κοινωνικός έλεγχος προκειμένου η λειτουργία του έργου να γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, δηλαδή εντάσσεται στη λογική του Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι η δικιά μας λογική».
«Αφού το έργο έχει πια ολοκληρωθεί, εμείς καταθέσαμε αιτήματα στον ΦΟΔΣΑ για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός», λέει ο Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΟΔΣΑ έχει αποδεχτεί «τη λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ανάπλαση του ρέματος του Μύλου, βιολογικό σταθμό για τα διασταλάζοντα, μείωση δυναμικότητας με κατασκευή ΣΜΑ στην Επανομή και τη Χαλκηδόνα και, τέλος, ανάπλαση 68 στρεμμάτων του ΣΜΑ για να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!