Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον πλοίαρχο του «Lassea»

Ποινή φυλακίσης  δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε απόψε το μονομελές πλημμελειοδικείο Πειραιά στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «Lassea» ενώ αθώος κρίθηκε ο πρώτος μηχανικός.

Επίσης έγινε άρση της κατάσχεσης του πλοίου και απόδοσή τους μαζί με το ημερολόγιο γέφυρας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όπως και της ποσότητας καυσίμων που είχε στις δεξαμενές του για την κίνηση των μηχανών.

Το «Lassea» αρχικά πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό και στις δεξαμενές έρματος είχαν εντοπιστεί σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά. Υπενθυμίζεται ότι είχε ζητηθεί η αντικατάσταση του πλοίου καθώς είχαν λήξει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του.

Για την υπόθεση κατηγορούντο ο πλοίαρχος και πρώτος μηχανικός του πλοίου στους οποίους είχε ασκηθεί  δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ναυτικοί υποστήριξαν ότι η μικρή ποσότητα μιγμάτων πετρελαιοειδών που βρέθηκαν στις δεξαμενές έρματος έγινε από διαρροή στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοι ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ νοιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό. Στη μία δεξαμενή έρματος  βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή ενώ οι διαφυγόντες δασμοί σύμφωνα με το δικαστήριο εκτιμώνται γύρω στις 15.500 ευρώ.

Στη σημερινή διαδικασία παραβρέθηκαν τρείς μάρτυρες κατηγορίας,  δύο πλωτάρχες λιμενικοί και ένας τελωνειακός υπάλληλος.

Την έντονη αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των δύο κατηγορουμένων ναυτικών, στην υπόθεση  Πέτρου Μαντούβουλου προκάλεσαν οι έγγραφες καταθέσεις δύο ανώτερων αξιωματικών του ΛΣ που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Ο κ.Μαντούβαλος που αποχώρησε από τη διαδικασία, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του προς το δικαστήριο ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα τόνισε ότι συγκεκριμένος  προανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση του Noor One χρησιμοποίησε καρμπόν δύο καταθέσεις από πλωτάρχες στην υπόθεση με τη φερόμενη ως λαθρεμπορία καυσίμων του πλοίου «Lassea».

«Ταλαιπωρούν δύο ανθρώπους για να τους τιμωρήσουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την πραγματική λαθρεμπορία που γίνεται σε όλο το μήκος της Ελλάδος» ανέφερε ο κ.Μαντούβαλος τονίζοντας ότι για το θέμα αναμένεται να αποσταλλεί έγγραφη διαμαρτυρία προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!