Αύξηση 11% του κατώτατου μισθού


Την εισήγηση για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, το οποίο στη συνέχεια ενέκρινε την αύξηση του  κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Προχωράμε σε «ένα βήμα ιστορικής σημασίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την ενίσχυση κατά 11% του εισοδήματος όσων αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα και αύριο (Τρίτη) να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).
Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεπερνά την εισήγηση της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Εργασίας αλλά και των Θεσμών. Η Επιτροπή πρότεινε αύξηση 10% ενώ οι θεσμοί πρότειναν λελογισμένη αύξηση που να μην ξεπερνά το 7,5%.
Επίσης, επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου σηματοδοτούν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής που αφορούν στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων.
Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της α' κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην επιδότηση ενοικίου.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.
► Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την Παρασκευή (25/01) είναι η απόδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και λίγο πριν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Το στίγμα για στροφή στην κοινωνία έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist, στο οποίο εκτίμησε ότι το 2019 «θα είναι μια ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δομικό στοιχείο» της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η αναδιανομή, η οποία -όπως σημείωσε- επιτυγχάνεται «με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και φυσικά την αύξηση των μισθών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 1ης Φεβρουαρίου του 2019, διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:
⇒ Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€  (αύξηση 11%).
⇒ Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
⇒ Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
⇒ Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
⇒ Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
⇒ Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
⇒ Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.
⇒ Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
⇒ Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!